Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

IZRADA OSOBNE AUTORSKE MANDALE

Teorijska radionica, 2.-3. 5. 2015, 15-18 sati / BAUNET CAFE MSU

Radionica pokreta / 2. 5. 2015. sub / Zagrebački plesni centar, Ilica 10 / 11-14 sati

Referirajući se na kurikulum škole Bauhaus, radionica pruža priliku autorima (studentima, umjetnicima, koreografima…) da izrade OSOBNU AUTORSKU MANDALU (“osobni autorski kurikulum”) kako bi pojasnili vlastitu umjetničku praksu, vlastite produkte rada, osobnu ekonomsko-institucionalno-komunikaciju, odnos prema tržištu, pristupima istraživanju, inspiraciji itd.

Bauhaus kurikulum u središte je stavljao “arhitekturu/gradnju” tzv. BAU, ali više u metafizičkom smislu jer se “arhitektura” odnosi na “arhitekturu života”. U vanjskom krugu nalaze se istraživanje prirode i umjetnosti kao baza učenja, dok je korak do “cilja” odnosno “arhitekture” upravo obrada i znanost o prirodnim materijalima jer tako žele zaokružiti i povezati umjetnost, prirodu, okoliš, praksu i filozofiju življenja (stanovanja). Mandala je duhovni i ritualni simbol koji predstavlja svemir. Izradu “osobne autorske mandale” pokušat ćemo doživjeti kao alat za osvještavanje i uspostavu smjernica vlastitog autorskog mikro-svemira u ne/institucionaliziranim uvjetima umjetničkog djelovanja.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranima u široj umjetničkoj zajednici: od likovnih umjetnika do koreografa, dramaturga... te studenata novih medija, dizajna, dramaturgije...

JATO UTILE RADNI POKRET

Radionica pokreta / 2. 5. 2015. sub / Zagrebački plesni centar, Ilica 10 / 11-14 sati

Radionica će se bazirati na prolasku kroz koreografski i tjelesni pristup tijekom rada na predstavi JATO UTILE koja je bila izvedena u svibnju 2014. u Zagrebačkom plesnom centru. Istraživat ćemo i tražiti “radni pokret” i gradnju samoodrživog sustava među sudionicima radionice. “Rad” podrazumijeva neprestano međusobno slušanje unutar grupe i izgradnju zajedničkog teritorija kreirajući imaginarij vlastitih fantazija.

U radu ćemo se služiti letvama iz predstave u dvorani Zagrebačkog plesnog centra. Za sudjelovanja je potrebna udobna odjeća i obuća. Radionica je namijenjena svima starijima od 14 godina.

PRIJAVA ZA RADIONICE:

Sudjelovanje u radionicama je besplatno! Potrebno je samo unaprijed prijaviti se na

E-MAIL: martina.granic@gmail.com / MOB: + 385 98 693 682

NAJAVE / 9. 5. - 26. 7. 2015.

EKS BAUHAUS sudjeluje s 4 projekta tijekom izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

“SPECTRA” / instalacija Vesne Rohaček

“JATO UTILE” / predstava Martine Granić

“INTUICIJA” / radionice i izložba rada Dore Đurkesac i Karle Paliske

“ARMS” / predstava Marte Banić i Martine Granić

O PROJEKTU EKS BAUHAUS 2014/2015.

U susret izložbi Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (od 9. 5. do 26. 7. 2015) kao autorski tim šest umjetnika — Nino Bokan, Dora Đurkesac, Martina Granić, Karla Paliska, Vesna Rohaček, Irena Tomašić — s područja performansa, likovne umjetnosti, povijesti umjetnosti i dizajna, pronalazimo inspiraciju za istraživanje pedagoških metoda škole Bauhaus. Njihove metode istražujemo, sagledavamo i primjenjujemo iz današnje pozicije umjetnika, studenata, institucionalne podrške i tržišta. Serijom performansa, instalacija i radionica otvaramo dijalog; tako ćemo neka od načela primijeniti na sustave kojima smo okruženi i pokazati kakav bi danas bio učinak ideja i načela. Radovi nastali tijekom projekta Baunet, bit će izvedeni u vrijeme održavanja izložbe.

AUTORSKI TIM EKS BAUHAUS: NINO BOKAN, DORA ĐURKESAC, MARTINA GRANIĆ, KARLA PALISKA, VESNA ROHAČEK, IRENA TOMAŠIĆ

FOTOGRAFIJA: IVA KORENČIĆ ČABO

U SURADNJI S: HRVATSKI INSTITUT ZA POKRET I PLES (HIPP) KROZ REZIDENCIJALNI PROGRAM ZAGREBAČKOG PLESNOG CENTRA 2014, MSU (BAUNET PROJEKT), STUDIJ DIZAJNA — ARHITEKTONSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU, POU ZAGREB


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.