Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Minna Henriksson i Sezgin Boynik

utorak, u 17 sati, 12. svibnja 2015, Baunet caffe

Minna Henriksson: prezentacija knjige Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice

Knjiga "Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice" na temelju nekoliko studija slučaja iz Estonije, Finske and Švedske okuplja svjedočanstva umjetnica i umjetnika, rasprave o aktivičkim praksama u umjetničkom kontekstu te mapira suvremene i povijesne modele umjetničkog organiziranja u međunarodnom kontekstu.

Autor/ice i urednici/e knjige su Erik Krikortz, Airi Triisberg and Minna Henriksson, dok pojedine priloge potpisuju Corina L. Apostol, Michael Baers, Fokus Grupa, Minna Heikinaho, Vladan Jeremić, Elina Juopperi, Jussi Kivi, Barbora Kleinhamplová, Jussi Koitela, Raakel Kuukka, Marge Monko, Zoran Popović, Precarious Workers Brigade, Taaniel Raudsepp & Sigrid Viir, Krisdy Shindler, Tereza Stejskalová, Lotta Tenhunen.

Minna Henriksson (1976) živi i radi u Helsinkiju. Studirala je na umjetničkim akademijama u Brightonu, Helsinkiju and Malmöu. Radila je i boravila u mnogim gradovima Jugoistočne Europe, te živjela u Istanbulu u nekoliko navrata od 2003. U radu je zanima razotkrivanje i uznemiravanje sustava moći i njezinih manifestacija kroz vlastitu umjetnost. U izvedbi svojih istraživačkih radova koristi se tekstom, crtežom i fotografijom. Njezini se radovi dodiruju se tema poput nacionalizma, rasizma, ekonomije, ponovnog pisanja ili brisanja povijesti ljevičarskih borbi, i politike na umjetničkim scenama. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim izložbama, i izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi u Finskoj i drugim sredinama. U Zagrebu je izlagala na samostalnoj izložbi u Galeriji Miroslav Kraljević 2006.

Aktivna je kao predavačica na brojnim umjetničkim školama u Finskoj, (Akademija likovnih umjetnosti u Helsinkiju, Sveučilište u Aaltu, Umjetnička škola Maa, Umjetnički institut Lahti Art) te na međunarodnim radionicama(među posljednjima u Centru za suvremenu umjetnost u Tbilisiju, u sklopu PortIzmir triennala u Izmiru, Flaxart Studios u Belfastu). U svojim predavanjima i kolegijima istražuje strukture moći u umjetničkim sustavima, samo-organizaciju umjetnika, prešućene povijesti i suvremenu umjetnosti i nacionalizam.

Sezgin Boynik: Portret Jugoslavije u stilu Art & Language

Sezgin Boynik govorit će o istraživačkom projektu konceptualne umjetničke grupe Art & Languagen kao i njezinom utjecaju na jugoslavensku likovnu scenu. Polazišna točka izlaganja je posjet članova A & L u Jugoslaviji sredinom sedamdesetih i njihov planirani projekt indeksiranja samoupravljanja i kolektivne organizaciji umjetnika. Taj nikad dovršeni projekt predstavlja povijesni kontekst za bavljenje političkom i socijalnom dimenzijom A & L praksi. Usmjeravajući se na teorijskih rasprave o temama poput slogana, formiranja kolektiva i uvjeta društvene komunikacije, grupa A&L politizira jezik u njegovim bitnim osobinama. Osvrćući se na radove Gorana Đorđevića, Zorana Popovića i Miška Šuvakovića, Boynik govori o A & L praksama iz jugoslavenske perspektive. Konačno, u maniri A & L rada „Portret Lenjina u stilu Jacksona Pollocka“ koji se bavi problemima reprezentacije i ideoloških proturječja, postavlja hipotetsko pitanje o portretu jugoslavenske konceptualne umjetnosti koristeći se umjetničkim aparatom grupe A&L.

Sezgin Boynik, rođen je 1977. godine, živi i radi u Helsinkiju. Doktorirao je na Sveučilištu Jyväskylä na Odsjeku za sociologiju s temom "Kulturne politike Crnog vala u Jugoslaviji od 1963. do 1972.". Kao autor i urednik članaka i publikacija o umjetnosti i kulturnim politikama piše o subverzivnim pokretima otpora u Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, radikalnim političkim idejama i Novoj slovenskoj umjetnosti. Ko-urednik je kritičke čitanke "Nacionalizam i suvremena umjetnost" (objavljene u suradnji sa Minnom L. Henriksson, Rhizoma i EXIT, Priština, 2007.), te koautor knjige o "Povijest punka i Underground scene u Turskoj, 1978.-1999." (objavljene u suradnji sa Tolgom Guldalli, BAS, Istanbul, 2008.) Osim znanstvenog rada, djeluje i kao konceptualni umjetnik. Među nedavno objavljenim člancima nalaze se "New Collectives" (Retracing Images, Brill, Boston & Leiden, 2011), "Cultural Policy of Dusan Makavejev" (Kino! Journal No. 15, Ljubljana, 2011), "Discontents with Theoretical Practices in Contemporary Art" (Journal of Visual Art Practice 10:2, London, 2011) "Art of Slogans - in two parts"(TKH br. 19 i 20, Beograd, 2012), "Dimitrije Tucović i srpsko-albanski 'istoricistički' odnosi" (Cenzura d.o.o., Novi Sad, 2013), "Social Surrealism: Historical-Materialist Theses on the Mystery of Art" (open space journal, Vienna, 2013) and "Marxist-Leninist Roots of Zenitism" (Filmkollektiv, Frankfurt, 2013). Autor je rada "On Lenin: Atlases, Herbariums and Rituals" (Anders Bergman Galleri, Helsinki, 2012) i knjiga umjetnika "Counter-constructivist Model" (s M.L. Henriksson, Labyrinth Press, Stockholm, 2012),"Still Stealing Steel: Historical-Materialist Study of Zaum" (Rab-Rab Publication, Tbilisi, 2014) i "Noise After Babel: Language Unrestrained" (Spector Books, Leipzig, 2015, u tisku). Urednik je časopisa „Rab-Rab: Journal for Political and Formal Inquiries in Art.“

Prezentacija i predavanje odvija se u sklopu projekta Performing the Museum. Projekt podržavaju Europska unija i Minstarstvo kulture Republike Hrvatske.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.