Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: KADA SU VELIKI UMJETNICI BILI DJECA

Voditelj: Svjetlan Junaković, umjetnik i ilustrator

subota, 16. 5. 2015, od 14 do 17 sati

ZUP, Školica

Voditelj: Svjetlan Junaković, umjetnik i ilustrator

Umjesto uobičajene najave, stiglo nam je pismo voditelja naše nove radionice, poznatog umjetnika i ilustratora brojnih dječjih knjiga, Svjetlana Junakovića. Uvjereni smo kako će vam to šaljivo pismo nagovijestiti našu skroz trknutu radionicu za djecu u sklopu programa Kada stvari postaju umjetnost, pa stoga požurite rezervirati svoje mjesto na mail: eduakcija@msu.hr najkasnije do 15. 5. 2015.

Dobar dan,

ja sam Svjetlan Junaković, kolekcionar. Sigurno se pitate što je to kolekcionar, a neki možda već i znaju odgovor na to pitanje. Kolekcionar je zapravo sakupljač raznih rijetkih ili neobičnih predmeta, umjetnina i sličnog. Ja ih imam jako puno: vrlo neobičnih predmeta, dokumenata, fotografija, pisama i igračaka, a svi su pripadali najvećim umjetnicima moderne umjetnosti, dok su još bili djeca. Ako me pitate čemu mi to služi, ja ću odmah odgovoriti: u tim divnim predmetima krije se tajna umjetničkog izraza tih velikih umjetnika. Oni su, dakle, već kao djeca odabirali svoje predmete kao što su kasnije odabirali načine izrade svojih umjetničkih djela.

Jedan od tih umjetnika je i Marcel Duchamp. On se usudio izložiti i potpisati kao vlastito umjetničko djelo pisoar (wc školjku koja se ugrađuju u muške zahode), koji je kupio u trgovini sa sanitarijama u New Yorku. Već ste sigurno čuli da se takav izloženi predmet, koji nije izradio sam umjetnik, ali ga je iskoristio za svoj umjetnički rad, naziva ready made! Vi sigurno nakon svega što sam rekao očekujete da od umjetnika koji je izlagao pisoar, ja kao kolekcionar posjedujem kahlicu (tutu, nonu ili kako već nazivate te drage predmete) iz njegova djetinjstva. Ali, ne, ja to nemam. A što imam, moći ćete vidjeti na radionici 16. svibnja 205. u MSU-u. Naravno, nećemo se baviti samo Duchampom, „tatom ready-madea“, nego i s još nekim velikim umjetnicima čija djela, nadam se, već poznajete!

Crtat ćemo, izrezivati, bojati, i na taj način, siguran sam, stvarati nove zbirke za kolekcionare poput mene. Ti budući kolekcionari moći će pronaći ishodište vaše umjetnosti u radovima nastalim na našoj radionici.

Do skorog susreta, srdačno vas pozdravljam,

Svjetlan

Dob djece: 7 do 12 godina

RADIONICA U SKLOPU MUZEJSKE EDUKATIVNE AKCIJE ODRŽIVOST: KADA STVARI POSTAJU UMJETNOST (18.4.-18.5.2015)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.