Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KLUB MUZEALACA: Marijan Špoljar: Vruća juha

srijeda, 13. svibnja u 18 sati, Ekstenzija, MSU

Složena studijska i problemska izložba kronološki je pratila zbivanja u kulturi mladih u Koprivnici u sedamedsetim i osamdesetim godinama (pojava časopisa Susreti 1971. godine, akcija i katalog Simetrale iz 1974. godine, teatar Crne šume, KC-rock, novine LOK, Mariška band, radijska emisija Vruća juha, Stara lokomotiva, Galerijsko-scenski prostor, itd.), a bila je postavljena na dinamični, multimedijski i interaktivan način, u duhu suvremene muzeološke prakse. Namjera je bila da se pokaže kako su sve te tendencije reflektirale socijalne, političke i kulturne odnose vremena i istovremeno formirale identitet generacija mladih. To je bilo i razmišljanje da je postojeća kultura ideologizirana, da su institucije nesposobne da pokrenu promjene, da bi kultura trebala biti način života, a ne samo programski sadržaj, da su suvremeni mediji nosioci nove kulture, da lokalna informativna sredstva ne otkrivaju složenost društvenih odnosa, da je tradicionalni amaterizam zastario, itd. Bilo je to plediranje za tzv. trećom kulturom, proizašlom iz urbanog miljea i načina razmišljanja.

Usprkos povremenih burnih političkih i medijskih reakcija politička, kulturna i ideološka rigidnost i monolitnost pomalo se topila tako da su mnogi od tipova kulturnih akcija pokrenutih (i zabranjenih) sedamdesetih zaživjeli ne samo unutar alternativnog booma koprivničkog Novoga vala nego su postali i dominantnim radom nekih institucija (pa i samoga Muzeja, odnosno Galerije Koprivnica).

Marijan Špoljar, rođen 1950., završio povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 12 godina bio voditelj Galerije Koprivnica, od 1991. do 2012. privatni poduzetnik u kulturi, a od 2012. je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Priredio preko 100 izložaba. Autor ili koautor 12 monografija.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.