Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Film Veliki muzej i Zmajevi Ivane Popović

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 17. svibnja 2015. u MSU

Ove godine muzejska zajednica obilježava 35. obljetnicu Međunarodnog dana muzeja, koji ima za cilj promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju. Ulaz na sva događanja u nedjelju, 17. svibnja je besplatan.

DAS GROSSE MUSEUM / VELIKI MUZEJ

Dvorana Gorgona, 17. svibnja u 18 sati

Izvrstan austrijski dokumentarac Das Grosse Museum/Veliki muzej daje uvid u intrigantno funkcioniranje velikog bečkog muzeja. Složeni organizam tog poznatog muzeja ispričan je iz svih mogućih kuteva, znatiželjno, pametno i humoristično.

Film Das Grosse Museum/Veliki muzej vodi nas iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču. Pravo je zadovoljstvo pratiti kameru dok prikazuje veličanstvene izložbene prostore i depoe, dok kustosi pričaju o izložbenim primjercima, a posebno su zanimljive restauratorske priče. Ispunjavajući muzejske dužnosti u modernom vremenu – od brige o očuvanju muzejskih zbirki, istraživanja i pripremanja izložbi te komunikacije s javnošću- sve to zahtijeva dobro uigran tim.

Johannes Holzhausen je rođen 1960. u Salzburgu, Austrija. Studirao je povijest umjetnosti a kasnije i film na Bečkoj filmskoj akademiji gdje je snimio svoj prvi dokumentarac „WEN DIE GÖTTER LIEBEN."Radio je na brojnim umjetničkim projektima, a bio je i koorganizator serije predavanja „Umjetnost i koncept umjetnosti." Također je radio kao suradnik na scenariju za brojne cjelovečernje dokumentarce.

Zmajevi Ivane Popović

Nedjelja, 17. svibnja u 16 sati

Na platou Muzeja od 16 sati umjetnica Ivana Popović puštat će svoje zmajeve –leteće skulpture. Naime, kako je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana Muzeja - Muzeji za održivo društvo, suvremeni muzeji pozvani su da budu predvodnici u podizanju društvene svijesti o posljedicama ljudskog djelovanja i potrebi mijenjanja modela ponašanja, a to mogu postići prezentiranjem sadržaja koji promiču univerzalna prava čovjeka, socijalnu i ekonomsku pravednost te kulturu mira na našoj planeti.

U Muzeju suvremene umjetnosti trenutno traje izložba na kojoj su predstavljeni radovi učenika i nastavnika čuvene škole Bauhaus, poznate po zanosu svojih profesora i studenata u traganju za novim tehnikama, materijalima i oblicima kojima su utjecali na cijeli umjetnički svijet. Na brojnim radionicama početkom svake jeseni na Bauhausu su profesori, studenti, školarci i djeca izrađivali zmajeve s kojima su zatim hodali u povorci kroz Weimar, i penjali se na vrh brda gdje bi održali natjecanje u puštanju zmajeva. Takav način razonode bio je sukladan nekonvencionalnom, novom načinu života na Bauhausu, prožetom eksperimentiranju u plesu, glazbi, vrtlarenju, stilu odijevanja... Nadamo se da će nas vrijeme u nedjelju poslužiti, a ukoliko ne akciju puštanja zmajeva u duhu Bauhausa ćemo odgoditi za neki drugi put.

Zbirke u pokretu

Nedjelja, 17. svibnja od 11 do 18 sati – besplatan ulaz!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.