Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Rečenice vizualnog jezika

subota, 23.5. 2015. od 15 do 17 sati, Prostor povremenih izložbi i Školica

Program kreativnih radionica uz izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

Ciklus radionica vezanih uz izložbu Bauhaus: umrežavanje ideja i prakse započinjemo radionicom s temom dizajna a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Posjet izložbi i radionica besplatni su za sudionike. Potrebne su prijave na email: eduakcija@msu.hrnajkasnije do petka, 22.5. 2015.

Tokom svog djelovanjana umjetničkoj školiBauhaus, slikar Vasilij Kandinski, inače otac prve apstraktne slike,postavio je univerzalni odnos ravnoteže oblika i boja: Takav se odnos u vizualnom jezikunaziva "elementarnom rečenicom".

Spajanjem 3 elementarna geometrijska oblika s 3 elementarne boje postavio je teoriju ravnoteže kroz povezanost značenja elemenata.

Kada promatramo dizajn kao oblik komunikacije, svaki je element u oblikovanju bitan (forma, boja, kompozicija, mreža, veličina...) i ima svoje određeno mjesto u odnosu naporuku koju želimo prenijeti. Dizajner ne oblikuje elemente dizajna prema vlastitom dojmu,jer bi tada željena poruka mogla bitipogrešno prenesena. Zato su za komunikaciju dizajnom potrebna specifična znanja, a osobitopoznavanje rečenica vizualnog jezika.

Radionici će prethoditi posjet izložbi Bauhaus, umrežavanje ideja i prakse, na kojoj ćemo vidjeti djela umjetnika iz Hrvatske: Otti Berger, arhitekta Gustava Bohutinskog, IvaneTomljenović Meller, Augusta Černigoja iz Slovenije i arhitekta Selmana Selmanagića iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, na izložbi su predstavljena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Marcela Breuera, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.

Nakon posjeta izložbi proučavat ćemoosnove vizualnog jezika i zajedno pokušati dizajnom oblikovati poruku na način da ona na pravi načinprenosi željena značenja.

Voditeljica: Izvorka Jurić, dizajnerica

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka, 22. svibnja 2015. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Sav materijal i pribor su osigurani.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.