Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Darka Šimičića: Ivana Tomljenović: Ja i Bauhaus

Izložbeni prostor Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse, srijeda, 27.5.2015. u 17 sati

Predavanja uz izložbu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“

Likovni kritičar i istraživač, Darko Šimičić u predavanju „Ivana Tomljenović: Ja i Bauhaus“ predstavit će život i djelo slikarice, fotografkinje, dizajnerice i pedagoginje Ivane Tomljenović (1906. – 1988.). Ivana Tomljenović školovala se na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu (1924. - 1928.), Kunstgewebeschule u Beču (1928. - 1929.) i na znamenitoj umjetničkoj školi Bauhaus u Dessauu (dva semestra u školskoj godini 1929. - 1930.). Njezin fotografski i dizajnerski opus realiziran na Bauhausu svojom inventivnošću i umjetničkom kvalitetu pripada među vrhunska djela modernizma tridesetih godina. Od posebne važnosti je kratki dokumentarno-eksperimentalni film koji je umjetnica snimila 1930. godine u Dessauu. Bila je nekonvencionalna osoba, buntovnica i nije marila za društvene norme, što je vidljivo i u njezinom umjetničkom radu.

Darko Šimičić (r. 1957.), likovni kritičar, član Hrvatske sekcije AICA, suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je zaposlen kao tajnik i istraživač. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na povijesne avangarde 20-ih i 30-ih godina (zenitizam, dada, Bauhaus, fotomontaže) i na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora, Tomislav Gotovac).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.