Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Aide Abadžić Hodžić: Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus

petak, 29. 5. 2015. u 17 sati

Predavanja uz izložbu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“, u prostoru izložbe

"Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus"

Prof. dr. sc. Aida Abadžić Hodžić, povjesničarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u predavanju "Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus" će predstaviti život, arhitektonsko-urbanistički i dizajnerski opusi i pedagoški rad Selmana Selmanagića (1905-1986) s naglaskom na osnovne pretpostavke Selmanagićevog razumijevanja arhitekture i oblikovanja kao načina angažiranog, odgovornog i suvremenog življenja i djelovanja. Kroz odabrane primjere, biti će zacrtan luk od ranih godina školovanja na Bauhausu, preko poslijeratne obnove Berlina do predstavljanja značaja Selmanagićevog pedagoškog rada u očuvanju tradicije Bauhausa u DDR-u i njegove suvremene recepcije. U izlaganju će biti istaknuta aktualnost njegovog razumijevanja arhitektonskog i dizajernskog rada u suvremenom trenutku, na tragu Selmanagićevog promišljanja temeljnih principa Bauhausa i utjecaja ove škole.

Prof. dr. sc. Aida Abadžić Hodžić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nekoliko godina istraživala je život i djelo Selmana Selmanagića. Autorica je prve monografske knjige o Selmanu Selmanagiću, tiskane u izdanju Bošnjačkog instituta Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu 2014. Aida Abadžić Hodžić objavila je pet knjiga i koautorica je u šest monografija, uz veliki broj osvrta, kritika i studija u periodici, stručnim časopisima i zbornicima. Članica je AICA-e. Autorski je pripremila veliki broj izložaba moderne i suvremene BiH umjetnosti u zemlji i inozemstvu. Organizirala je i sudjelovala u radu brojnih međunarodnih simpozija i znanstveno-istraživačkih projekata. Koordinatorica je projekta “Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse (Baunet)”, u okviru EU programa Kultura 2007-2013, za Bosnu i Hercegovinu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.