Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s književnikom Danielom Kehlmannom: Što je Europa za nas danas?

Dvorana Gorgona, MSU, petak 12. lipnja 2015. u 20 sati

U povodu 60. obljetnice Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb

„Što je Europa za nas danas?“

Počasni gost: Daniel Kehlmann

Gosti: akademik Viktor Žmegač, prof. dr. Dejan Jović

Moderator: Seid Serdarević uz simultani prijevod s njemačkog.

Austrijski kulturni forum Zagreb, čiji je skromni početak 1955. godine bila „Austrijska čitaonica“, a koji se s vremenom razvio u važnu platformu kulturno-znanstvene razmjene između Austrije i Hrvatske kao i cijele regije jugoistočne Europe, obilježava svoj okrugli, 60. rođendan. Tim povodom, u sklopu glavnog dijela svečanog programa, u Muzeju suvremene umjetnosti počasni gost Daniel Kehlmann, autor bestsellera, zajedno s gransenjerom hrvatske duhovnosti, Viktorom Žmegačom, te poznatim politologom Dejanom Jovićem sudjelovat će u napetoj diskusiji o Europi.

Ulaz je besplatan, a knjige s autorovim potpisom kupite uz popust.

Daniel Kehlmann rođen je 1975. u Münchenu. Živi u Beču i Berlinu. Pohađao je isusovački kolegij u Beču te studirao filozofiju i komparativnu književnost. Kao književnik debitirao je 1997. Romanom Magičan život Arthura Beerholma (Beerholms Vorstellung). Piše recenzije i eseje za Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung i časopis Literaturen. Kao gostujući i izvanredni profesor predaje poetiku u Mainzu, Wiesbadenu i Göttingenu. Za svoje romane i pripovijetke, koji su prevedeni na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalog Nagradu Candide, književnu nagradu Zaklade Konrad Adenauer, Nagradu Per Olov Enquist, Nagradu Kleist i Nagradu Thomas Mann. Godine 1999. objavljuje roman Mahlerovo vrijeme, a 2003. Ja i Kaminski (2003.). Njegov roman Mjerenje svijeta, o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, objavljen ujesen 2005., postao je najvećim književnim uspjehom u njemačkoj poslijeratnoj literaturi. Objavio je knjigu eseja Izmišljeni dvorci (2005.) te romane Slava (2009.) i F (2014.).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.