Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Lovorke Magaš Bilandžić: Kazalište u fokusu avangardnih umjetnika: od Bauhausa do Avgusta Černigoja

utorak, 2. 6. 2015. u 17 sati

Predavanja u sklopu izložbe „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u predavanju predstavit će djelovanje kazališne radionice na Bauhausu (1921−1929) te utjecaj internacionalne kazališne avangarde na scenografski opus slovenskog umjetnika i bauhausovskog studenta Avgusta Černigoja (1898−1985). Tijekom 1920-ih kazališna radionica pod vodstvom Oskara Schlemmera postaje platforma za teorijsko i praktično promišljanje izvedbenih umjetnosti i novih koncepata − od istraživanja mehaničkog i plastičkog teatra, novoga tretmana glumca i redefiniranja uloge tijela u prostoru do apstrahiranja kazališnog čina na vizualnu igru oblika. Kroz primjere paradigmatskih ostvarenja Schlemmera i polaznika kazališne radionice u Weimaru i Dessauu (Kurta Schimdta, Andora Weiningera, Xantija Schawinskog, Heinza Loewa i drugih) prikazat će aktualna strujanja u avangardnom kazalištu te ukazati na transfer utjecaja i recepciju novih postavki u širem europskom kontekstu, pa tako i u djelu Avgusta Černigoja koji je u svojim istraživanjima scenskog prostora i oblikovanju scenografija implementirao neka od iskustava Bauhausa.

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić zaposlena je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2006. Surađivala je na nizu domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata te sudjelovala na brojnim simpozijima. Osim znanstvenih radova redovito objavljuje i stručne tekstove. Autorica je nekoliko retrospektivnih i grupnih problemskih izložbi (npr. Foto Tonka − Tajne ateliera društvene kroničarke, 2015, Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija, 2013). Bavi se temama vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, a posebno grafikom, grafičkim dizajnom, scenografijom i poviješću izložbi.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.