Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Vodstvo rezidenata kroz Zbirke u pokretu: Una Popović i Vaast Colson

srijeda, 3. lipnja 2015, 16 – 17 h

Okupljanje publike kod recepcije

Vodstvo Vaasta Colsona bit će na engleskom jeziku.

Prve srijede u mjesecu, kada je ulaz za posjetitelje besplatan, umjesto uobičajenog stručnog vodstva kustosa od 16 do 17 sati, po Zbirkama u pokretu vodit će rezidenti koji trenutačno borave u Muzeju suvremene umjetnosti: Una Popović, povjesničarka umjetnosti, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu i Vaast Colson, belgijski umjetnik.

Una Popović će se u svom vodstvu osvrnuti na radove i autore unutar stalnog postava MSU-a koji direktno pripadaju ili teorijski i vizualno se svode pod pojam djelovanja i angažmana poznatog kao Nova umjetnička praksa, konceptualna umjetnost ili nove umjetničke tendencije 70-ih godina dvadesetog stoljeća. Kao kustosica Muzeja savremene umetosti iz Beograda, Una će napraviti vezu između hrvatske i srpske scene tih godina, u ono vrijeme ujedinjene u djelovanju unutar jugoslavenskog umjetničkog prostora 70-ih godina. Uz dodatni vizualni materijal gošća će predstaviti i osobne umjetničke prakse kao i izložbe hrvatskih umjetnika u Beogradu, te srpskih umjetnika u Zagrebu. Fokus će biti na autorima koji se trenutno nalaze u stalnom postavu MSU-a, kao što su Marina Abramović, Dragoljub Raša Todosijević, Željko Jerman, Braco Dimitrijević itd.

Una Popović (1978) povjesničarka je umjetnosti i kustosica iz Beograda. Od 2007. radi kao kustosica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Ostvarila je značajne suradnje s regionalnom i međunarodnom scenom i organizirala međunarodne projekte. Godine 2013. godine pozvana je kao gostujuća kustosica u muzej Tate Modern u Londonu, gdje je priredila izložbu Izvrnuta kuća / Inverted house. Među njezinim recentnim kustoskim i ko-kustoskim projektima izdvajaju se: Načini prevazilaženja/ Ways to Overcome, grupna međunarodna izložba u suradnji s Kunslerhaus Bremen, Njemačka (2013); Formless: Fliud Reality in New Media Art, Bilgy Universitet, Istanbul, Turska. Fotodokumenti 02 u Salonu Muzeja savremene umetnosti (2012), Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti (MSU na Ušću (2012); Za decu i odrasle (Avangarda galerija, Wroclaw, Poljska, 2011), Ženska strana (Muzej 25. maj, 2010), 25. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku Ja sam to što jesam (Galerija Nadežde Petrović, Čačak, 2010) itd.

Kustosica: Jasna Jakšić

***

Vaast Colson svoje je vodstvo zamislio kao svojevrsnu ekspediciju, citirajući alpinista i filmaša Grega Childa: “Odgovor na misterij zašto se penjemo naći ćemo negdje između dna i vrhunca uspona.“ Umjetnik će govoriti o djelima onih umjetnika i grupa koji ga inspiriraju i pokreću na razmišljanje i djelovanje, a među njima su umjetnici grupe Gorgona, grupe Šestorice autora (posebno Mladen Stilinović i Vlado Martek), o Goranu Trbuljaku, te predstavnicima pokreta Fluxus. U “ekspediciju” će krenuti s ruksakom, sa svojom popudbinom, pa će publiku u hodu upoznati s vlastitim strategijama, srodnima umjetnicima koje je odabrao za svoje vodstvo.

Djelovanje renomiranog belgijskog umjetnik mlađe generacije Vaasta Colsona (1977) blisko je strategijama Fluxusa; sve što radi podložno je trenutačnim okolnostima u kojima se zatekao. Njegova djela - performansi, instalacije, crteži, slike, fotografije ili filmovi - nastaju kao rezultat određenog mentalnog ili fizičkog procesa. No, oblike njegove umjetničke prakse nekada je nemoguće predvidjeti budući da se događaju spontano: kroz razgovor, šetnju, glazbu, poklon, prisutnost ili odsutnost... Suradnja s drugim umjetnicima i kreativna interakcija s njima ili s njihovim djelima često su u fokusu njegova rada. Živi i radi u Antwerpenu.

Vaast Colson na rezidenciju u Muzeju suvremenu umjetnosti boravi tijekom svibnja i lipnja u sklopu programa Atelijera Kožarić „Laboratorij za oživljavanje“. Svoju posvetu Ivanu Kožarić naslovljenu „Hello, M_ster Kožarić“ predstavit će u Atelijeru Kožarić 10. lipnja 2015.

Kustosica: Radmila Iva Janković


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.