Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MIMO: Ohnokono, Mauve Lunel i Porto Morto

nedjelja, 7. lipnja 2015. u 20 sati, Dvorana Gorgona

Završni koncert druge sezone projekta MIMO: Koprivničanin Ohnokono, francuska glazbenica Mauve Lunel i zagrebački bend Porto Morto

Projekt Medijski Inventar Muzičkih Originala nastavlja s promocijom autentične domaće glazbe koncertima u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatskoga radija i live streamingu na internetu

Cijena ulaznice je 20 kn (za srednjoškolce 10 kn) od čega je 75% namijenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata.

Ovoga puta smo dodatno obogatili program koncerta jer završnicu druge sezone našega projekta želimo obilježiti u slavljeničkom raspoloženju. MIMO je tom prigodom udružio snage s tvrtkom Lab 852 (http://www.lab852.com/about-us/) i francuskom organizacijom Trempolino (http://www.trempo.com/). Umrežili smo se i povezali sa festivalom Rendez-vous (http://rendez-vous.hr/), projektom European Music Incubator i festivalom Željezara (http://festivalzeljezara.com/) pa na završni MIMO dovodimo inozemnu gošću – francusku umjetnicu Mauve Lunel koja u Hrvatsku dolazi uz pratnju gitarista Gaêtana Durandière-a.

Koprivničanin Konrad Mulvaj bio je basist kultnog sastava Overflow, a predstavit će nam se (po vlastitom opisu) kao "one-man-army" pod pseudonimom Ohnokono. Nekadašnji punk-rocker se, naime, od bendovskog angažmana i teške distorzije okrenuo za 180 stupnjeva da bi uplovio u solističke electro vode i pritom pokazao da mu je višegodišnje iskustvo sviranja u "živom" bendu donijelo kvalitetnu podlogu za smisleno eksperimentiranje i stvaranje sofisticirane klupske glazbe, istovremeno plesne i atmosferične. Tako je, u praksi, uspio potvrditi svoju tezu da "kompjuter može zamijeniti bilo koji tradicionalni instrument", ali to zahtjeva pripremu, vještinu, vježbe i znanje. Ohnokono će vam sve nabrojeno demonstrirati na MIMO koncertu i to dvostruko jer će nastupiti i solo i - ekskluzivno - u suradnji s Mauve Lunel!

Mauve Lunel je odrastala u obitelji kreativaca koji se bave grafičkim umjetnostima i tekstilnim dizajnom. Stoga, nije čudno da svoju glazbu, svoj glas i poeziju, želi nesebično podijeliti s ljudima. Njezine pjesme su soundtrack skitnice koja je posljednjih godina lutala od Montreala preko Pariza do New Delhija. Ohnokono i Mauve Lunel će tijekom glazbene rezidencije u Sisku proizvesti novu koautorsku glazbenu suradnju koju će prezentirati na MIMO-u!

Porto Morto je jedan od onih mladih bendova o kojima ne znate ništa, iako u raznim reinkarnacijama postoji već dugi niz godina. Oni djeluju u nekoj svojevrsnoj poluilegali te izrone tek kada im se ukaže prilika za svirku. Članovi tog benda svojim glazbeno-vizualnim radom odbijaju bilo kakve žanrovske podjele i ograničenja, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na domaćoj sceni. Pjesme stvaraju spontano i kroz praksu razvijaju svoj pristup "da na snimanje ne dolaze dionice koje se trebaju snimiti, nego ljudi koji žele nešto snimiti i imaju neku ideju oko pjesme i oko onoga što žele u nju dati te onda svi koji se zateknu na snimanju - sudjeluju u tom kreativnom autorskom procesu". Nedavno su, baš kao i Ohnokono, dobili priliku sudjelovati u kazališnim projektima pa će zasigurno biti zanimljivo doživjeti njihovu scensku izvedbu na pozornici Gorgone!

Projekt MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) pokrenut je u partnerstvu udruge ViBRa, incijative FREE STAGE i HRT-a temeljenom na zajedničkim ciljevima i težnjama ka doprinosu pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb.

Druga sezona projekta MIMO sastoji se od ciklusa koncerata koji se održavaju svake prve nedjelje u mjesecu od listopada 2014. do lipnja 2015. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Na svakom se koncertu predstavlja jedan kantautor i jedan sastav, a odabrani su prema tri osnovna kriterija: kvaliteta, autentičnost i nedovoljna zastupljenost u javnosti. Koncerti imaju izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na nekoliko internetskih portala. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji posjetiteljima omogućuje nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Također, svaki koncert ugošćuje stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.

Glavni cilj MIMO projekta je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj koje uspješno prati europske trendove te je prepoznato i cijenjeno kod nas i u svijetu.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.