Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Promocija mape „Souvenir“

utorak, 9. lipnja 2015. u 18 sati

Ilustrirana pisma bauhausovke Lou Scheper za Marie-Luise Betlheim (Weimar, Dessau, Berlin, 1922-1936.)

Mapa „Souvenir“ sadrži dvadeset i dva ilustrirana pisama Lou Scheper nastalih u razdoblju od 1922. do 1936. godine i dio su Zbirke Marie-Luise Betlheim, sada izložene na izložbi Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse.

Lou Scheper započinje studij na Bauhausu 1920. u radionici zidnog slikarstva Johannesa Ittena, a pohađa predavanja kod Paula Kleea, Lyonela Feiningera i Georga Muchea. U vrijeme studija stanovala je u Weimaru kod Marie-Luise Morgenroth (udate Betlheim) i njezine majke. Upravo od tog vremena datira njihovo prijateljstvo koje će trajati do kraja njezina života. O tome svjedoče ilustrirana pisma koje je slala svojoj prijateljici Marie-Luise Betlheim u kojima je bilježila svoje misli, ideje i događaje.

U predgovoru mapi Marcel Bačić navodi: „Tekstovi se danas - s užitkom - mogu čitati kao da nisu napisani. O tekstu se previše zna a da bi se to znanje moglo uvjerljivo pripisati piscu. Štivo je postalo prostor u kojem se izgubio autor. Pismo je još samo za zastarjelu znatiželju uvid u piščevu intimu. Zato možemo čitati tuđa pisma.

I bez moderne psihologije znalo se da pismo više taji nego što odaje, da pismo nije pošiljaočeva istina nego njegova slika. I m a g e. Slika još bolje od teksta taji autorovu privatnost. Ali slika štiti i primaoca pisma. Duhovito je rečeno da djelo više zna nego što kaže i više hoće nego što zna; da bi se nekog autora razumjelo, mora se prvo biti pametniji, zatim jednako tako pametan, a onda i jednako tako glup. Slika kanda savršeno ispunjava zahtjeve tog regresa, ona je, tradicionalno, štivo za neuke. Pisma koja su pred nama brišu pejorativnost te konstatacije. Jer taj pad pisma u sliku uspon je u višeznačnu sliku teksta - koja smjernim talentom pošiljaoca štiti primaočevu intimu. Slika je prostor u kojem se s tekstom sakrio i primalac. U epistolarnom dijalogu adresat je individualniji od adresanta. Privatnost pisma u njegovim je rukama. On zna da se privatna pisma smiju publicirati samo kao slike.“

Mapu „Souvenir“ inicirao je i uredio Vladimir Mattioni koju je realizirao s Ruth Betlheim, kćeri Marie-Luise Betlheim.

Mapu su izdali UPI-2M PLUS i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, u okviru projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse

O mapi će govoriti prof. Marcel Bačić i Ruth Betlheim.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.