Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Suveniri nadahnuti Bauhausom

Kišobrani, blokovi, bedževi, gumice za brisanje

„Bog je u detalju.“ rekao je Ludwig Mies van der Rohe, jedan od najpoznatijih arhitekata svih vremena i duša škole Bauhaus.

Stoga je i naša dizajnerica suvenira uz izložbu, Aleksandra Mudrovčić, pomno pazila na detalje.

No, u bauhauvskom duhu suveniri, osim što su lijepo dizajnirani, moraju biti i uporabni – stoga smo vam pripremili: kišobrane s motivima Selmana Selmanagića, Gustava Bohutinskog i Ivane Tomljenović; blokove za pisanje s mislima bauhausovaca, kao što je primjerice ona „Boja je sila koja izravno utječe na dušu“ Kandinskog; gumice karakteristično plave boje – za dušu; bedževe koji govore da volite eksperimentalni i istraživački duh.

Potreba da skupljamo memorabilije stara je koliko i čovječanstvo: stvari nas vežu uz vrijeme, doživljaje, osjećaje. Sa stvarcama tragamo za izgubljenim vremenom.

Posve iznimna je pak mapa Souvenir, ilustrirana pisma bauhausovke Lou Scheper za Marie-Luise Betlheim (Weimar, Dessau, Berlin, 1922-1936). Sadrži dvadeset i dva ilustrirana pisama – koja koliko god skrivaju tajnu jednog ljudskog odnosa, toliko se i otvaraju za novo, samo naše čitanje. Mapu Souvenir dizajnirala je Ivona Franić.

Ako ste u nedoumici pred tim predmetima, sjetite se samo čuvene izjave slavnog Le Corbusier: „Umjetnost nije korisna, ali je nužna.“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.