Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica: UKROTI ZMAJA

Školica, subota, 13. 6. 2015. od 15 do 17 sati

Program kreativnih radionica uz izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

Ukoliko još ne znate zašto povezujemo zmajeve s izložbom o umjetničkoj školi Bauhaus, evo zašto:

Prije stotinjak godina, početkom svake jeseni, na toj su školi profesori, studenti, školarci i djeca izrađivali zmajeve s kojima su hodali kroz grad Weimar, u kojem se isprva nalazila ta škola. Penjali su se zatim na vrh brda gdje su održavali natjecanja u zmajarenju. Time su htjeli pokazati kakva je to slobodoumna umjetnička škola, te kako i festivali zmajeva i glazba i ples spadaju u nove oblike učenja o umjetnosti.

I mi ćemo se pokušati približiti takvom povezivanju učenja i zabave, pa ćemo nakon razgleda izložbe o Bauhausu, uz pomoć vrsnih zmajara, Snježane i Žarka, u našoj Školici izraditi zmajeve, pokušati ih ukrotiti, a zatim ih puštati na slobodu s obližnje livade iza MSU-a. Radionice sličnog sadržaja s istim voditeljima održat ćemo i u srpnju, 18. 7. i 25. 7. 2015, pa vjerujemo da ćete uhvatiti neki od tih termina, jer je broj mjesta u radionici ograničen.

A za one koji žele više znati o povijesti papirnih zmajeva evo nekoliko važnih činjenica:

Premda se izum zmajeva najčešće vezuje uz Kinu, gdje su već postojali idealni materijali za proizvodnju zmajeva kao što su svila, za tijelo zmaja, zatim fina, lagana, čvrsta nit svile kao uže za puštanje i elastičan bambus za jak i lagani okvir, ipak postoje dokazi da su prvi jednostavni zmajevi, načinjeni od lišća, nastali u malezijskom arhipelagu još u 5. stoljeću prije Krista.

Iz Kine zmajevi su se proširili preko Kambodže, Indije, Japana i Koreje sve do zapadnog svijeta. Priču o zmajevima u Europu je među prvima donio Marco Polo, a u 16. i 17. stoljeću na zapad ih donose japanski i malezijski mornari. Premda su u početku bili tek puka atrakcija, u 18. i 19. stoljeću zmajevi se počinju koristiti i u znanstvenim istraživanjima. I braća Wright su ih koristila u istraživanjima prilikom razvoja svog prvog aviona.

Tijekom sljedećih 70 godina razvijeni su mnogi novi oblici zmajeva. Zapravo, razdoblje od 1860. do 1910. bilo je „zlatno doba zmajarenja“. Tada započinje upotreba zmajeva u znanstvene svrhe, posebice u meteorologiji, aeronautici, bežičnim komunikacijama, fotografiji, pa čak i u ribolovu.

Poželimo dobar vjetar zmajarima i šareno nebo nad MSU-om!

Radionica je besplatna, a materijal osiguran.

Dob djece : 6 do 11 godina

Voditelji radionice: Snježana Hristov, modna dizajnerica i stilistica

Žarko Tkalec, pasionirani zmajar

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA:

eduakcija@msu.hr najkasnije do petka 12.6.2015.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.