Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HUMANIZMA

MSU kafić, subota, 20. 6. 2015. u 18 sati

U sklopu umjetničkog projekta UNTOLD, koji se nalazi u MSU kafiću, ugledni predavači će u ime svojih udruga održati kratko predstavljanje te će se na temelju uvoda razviti diskusija, uz sudjelovanje publike.

UKLJUČENE UDRUGE I PREDAVAČI:

Inicijativa Nisam vjernik

Neven Barković posljednjih 15 godina radi u online novinarstvu. Radio je kao novinar i urednik u Index.hr, Business.hr, a posljednjih šest godina radi kao izvršni urednik tportala, a usto je autor znanstvene rubrike. Sudjelovao je u radu dvaju Festivala znanosti u Sinju, te Festivala znanosti u Splitu. Na Institutu Ruđer Boškovićje 2004. godine sudjelovao u SKOMP-u - edukaciji mladih znanstvenika za komunikaciju s medijima. Barkovićje apsolviraofiziku na zagrebačkom PMF-u, te je autor niza članaka o popularizaciji znanosti u Hrvatskoj, odnosu Crkve i države. Jedan je od pokretača građanske inicijative 'Nisam vjernik', koja se bavi pitanjima sekularnosti u RH.

Protagora

Marijana Bijelić je rođena 1978. godine u Dubrovniku. Završila je studij kroatistike i slavistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je kao znanstvena novakinja na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti. Završila je postdiplomski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma i doktorirala disertacijom pod naslovom Žrtvovanje kao strukturni model ‘“septembarske književnosti“ u okviru bugarske književne avangarde. Objavila je više radova s područja južnoslavenskih književnosti, a bavi se i književnim prevođenjem. Članica je Upravnog odbora udruge Protagora i udruge Centar za građansku hrabrost, a volontira na nekoliko različitih humanističkih i sekularističkih projekata.

Centar za građansku hrabrost

Alan Sorić je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Proteklih 12 godina radi kao odvjetnik u Zagrebu i stalni sudski tumačza engleski jezik, stalni arbitar na Arbitražnom sudu Europske rukometne federacije, te dugogodišnji suradnik projekata World Justice Project i Doing Business za područje Republike Hrvatske. Sudjelovao je na brojnim tribinama koje su se bavile pitanjima sekularnosti i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i šire, te je suradnik portala 45lines.com. Članje Centra za građansku hrabrost i Upravnog odbora udruge Protagora.

Udruženje Ateisti Srbije

Tatjana Manojlović rođena je u Novom Sadu 1971. godine. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu u Somboru i dobila zvanje profesora razredne nastave. Radi na Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine na mjestu odgajatelja na odjeljenjima kirurgije i onkologije, gdje organizira odgojno-obrazovni rad s djecom. Autorica je osam elektronskih udžbenika namijenjenih djeci koja se liječe na odjelimaonkologije dječjih klinika širom Srbije. Ateistica, feministica, humanistica, te pomalo sanjalica. Razočarana u sustave vrijednosti koji egzistiraju u današnjem društvu i odlučna da svojim aktivizmom pridonese poboljšanju odnosa među ljudima u društvu u kojem živi. Predsjednica je udruženja Ateisti Srbije, volonterka Nacionalnog udruženja roditelja djece oboljele od raka, te suradnica udruženja “Žene u crnom” iz Srbije.

LiberOs

Mirna Zlatić studentica je Pravnog fakulteta u Osijeku. Predsjednica je i jedna od osnivača udruge za promociju i zaštitu ljudskih prava LiberOs. Udruga poseban naglasak u svome djelovanju stavlja na prava LGBTB zajednice te je stajala iza organizacije prve Povorke ponosa u Osijeku. U sklopu udruge, a u suradnji s članovima Sekularističke inicijative istočne Hrvatske, organizirala je humanitarnu akciju "Sigurnost za nju" čiji je cilj uz skupljanje donacija za Sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja bilo i podizati svijest ljudi te ih educirati o problematici obiteljskog nasilja.

Svaka od udruga/inicijativa će predstaviti svoje djelovanje i svoje buduće ciljeve kroz kratko izlaganje, a nakon toga otvaramo prostor za konstruktivne razgovore u opuštenoj atmosferi.

Moderatorica Jadranka Barišić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.