Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kultni slovenski glazbeni i umjetnički kolektiv Laibach na krovu MSU-a!

MSU, subota, 11. 7. 2015. u 21 sat

Kako su uvijek radili ono što drugi nisu (smjeli), Laibach će tako u kolovozu nastupiti u najzatvorenijoj zemlji svijeta Sjevernoj Koreji. No, prije toga, ova će kultna slovenska glazbena mašina koncert održati u Zagrebu, 11. srpnja na vrućem krovu MSU-a.

Na taj će se način, nakon 35. godina neumornog avangardnog umjetničkog djelovanja, vratiti u ishodišno mjesto svoje karijere. Upravo su u Zagrebu, naime, u koji su se ostisnuli iz rodnog Trbovlja, 1983. odradili provokativni nastup na Muzičkom bijenalu, popraćen videom u kojem su dokumentarne prikaze uspjeha druga Tita smiksali s pornografijiom. Uslijedila im je zabrana rada, dakako, a svoj su tadašnji londonski egzil iskoristili za još bolje učvršćivanje svog umjetničkog kreda – formiranje pokreta Neue Slowenishe Kunst. To je značilo glazbu definitivno povezati s drugim granama umjetnosti i angažman, koji ironizira sve - od politike i ekonomije do religije, sa žalcem posebno uperenim protiv totalitarnih ideologija, učiniti globalnim i - stalnim. Ljeto u MSU! Laibachovcima je prilika da još jednom utvrde zašto ih se zove najuspješnijim izvoznim proizvodom bivše države koji s jasnom misijom obilazi najskrovitije, i kako Sjeverna Koreja pokazuje, neobične kutke svijeta - radi napajanja svoje uvijek vjerne sljedbe.

S domaćom će publikom, uz stare hitove, prijeći i novi album "Spectre" na kojemu, već uobičajeno, ovi će umjetnici bijega od svega tipičnog i dosadnog, izazvati sve moguće pa tako, napokon, i same sebe. Sastav koji je politiku uvijek analizirao, ali se nikad nije politički definirao, ovdje je, izgleda, prešao Rubikon i napravio bitan i gotovo opasan iskorak. Angažiraniji su i izravniji i jasniji nego ikad prije.

Laibach ove godine također obilježava i 35. godišnjicu postojanja. U subotu, 4.7. 2015. u njihovom rodnom gradu Trbovlju grupa je održala dva koncerta u posebnim programom u Delavskom Domu Trbovlje. Program je uključivao ​​pjesme s nadolazeće sjevernokorejske turneje Liberation Day Tour u kolovozu gdje će Laibach kao jedini bend koji će nastupati u toj zemlji za tu priliku reinterpretirati pjesme iz mjuzikla Sound of Music i korejske narodne pjesme. Zagrebački nastup grupe Laibach pratit će premijerno prikazivanje novog spota „We are Millions and Millions are One“ 8. srpnja 2015., u 12 sati u prostoru izložbe "Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse". Na Medijskoj fasadi MSU-a od nedjelje, 5. srpnja do 15. srpnja projekcija projekta laibach.total.lab. Projekt čine tri projekcije koje su dio njihovih glazbeno scenskog nastupa utemeljenog na programatskom djelovanju i estetici povijesnih avangardi.

I ne zaboravite, koncert Laibacha u MSU-u znači i odlazak u kino i izložbu Bauhaus.

U ciklusu Best of Metropolis redom je riječ o nagrađivanim najnovijim filmovima koje bi vrijedilo pogledati uvijek, a kamoli ljeti, i to u MSU-u koji će u cijenu ulaznice koja uključuje koncert i film, dodati još i posjet sjajnoj izložbi “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse”.

Bauhaus je početkom 20. stoljeća apsolutno izmijenio svijet arhitekture, ali i primijenjenog dizajna i vizualne umjetnosti uopće. Gradovi ni 20. ni 21. stoljeća danas ne bi izgledali kako izgledaju da nije bilo Waltera Gropiusa i njegove škole umjetnosti u Weimaru, Desauu i Berlinu. Izložba stoga prikazuje opuse velikana iz Slovenije, Hrvatske i BiH koji su se tamo školovali, te ideje Bauhausa prenijeli u naše krajeve.

Ulaznice za koncert Laibacha su u pretprodaji putem prodajne mreže Entria i na blagajni MSU-a.

Paket ulaznica za tri koncerta (s pripadajućim kinoprojekcijama i posjetom izložbi o Bauhausu), iznosi 178 kuna za Električni orgazam, Laibach i Edo Maajka. Cijena koncerta Laibacha koji ima i dodatni program iznosi 99 kuna.

Mnoštvo pravih stvari za kulturni i civilizacijski oporavak od svakodnevnice osigurava

Jadransko osiguranje i podupire Turistička zajednica Grada Zagreba.

Medijski pokrovitelji: Radio 101 i 24 sata

Urednik programa i autor koncepta: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izožbenu djelatnost MSU

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.