Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Otvorena izložba Avgust Čeringoj – u mreži europskog konstruktivizma

Muzej Škofja Loka – Galerija Avgust Čeringoj Lipica, od 22. 6. 2015. do 15. 2. 2016.

U ponedjeljak, 22. lipnja 2015. u Muzeju Škofja Loka otvorena je izložba Avgust Čeringoj – u mreži europskog konstruktivizma. Izložba predstavlja Černigojevo subverzivno i najproduktivnije konstruktivističko razdoblje, kojim je obilježio slovensku avangardu. Avgust Černigoj jedini je slovenski umjetnik koji je studirao na čuvenoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualnu umjetnost Bauhaus u Weimaru, i koja je pridonijela konačnom definiranju Černigoja kao konstruktivista. Kratko razdoblje provedeno u Weimaru inspiriralo je mnoga njegova revolucionarna djela poput kolaža, instalacija, grafika, ambijenata, arhitektonskih studija i drugih eksperimenata. Ideje Bauhausa snažno su utjecale na Černigojeve fascinantne radove iz područja kazališne kostimografije i scenografije, a izložba u Muzeju Škofja Loka stavlja fokus upravo na taj segment njegovog stvaralaštva. Izložba prikazuje Černigojevo subverzivno, najplodonosnije i rano konstruktivističko razdoblje kada je umjetnik ostvario neke od ključnih radova kojima se tako upisao na kartu europske umjetnosti.

Izložba izložba Avgust Čeringoj – u mreži europskog konstruktivizma dio je međunarodnog istraživačkog i izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET). Međunarodni istraživački i izložbeni projekt Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) uključuje četiri kulturne institucije iz četiriju europskih zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.Voditelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. Projekt je ostvario potporu iz europskog fonda Program Kultura 2007–2013.

Izložba je popraćena bogatim katalogom na slovenskom i engleskom jeziku, sa tekstovima Aide Abadžić Hodžić, Lovorke Magaš Bilandžić, Jane Fojkar, Bogomile Kravos , Petra Krečiča, Jane Mlakar, Irene Mirselj, Tatjane Rojc, Janeza Vrečka, Barbare Sterle Vurnik, Dragana Živadinova i Nade Zoran.

Koncept izložbe: Jana Mlakar

Kustosica: Barbara Sterle Vurnik

Dizajn izložbe i rekonstrukcija scenografije: Ranko Novak

Rekonstrukcija kostima: Bjanka A. Ursulov

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Europske unije – Program Kultura 2007-2013, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Općine Škofja Loka

Materijale za izložbu omogućili su: Thuringisches Hauptstaatsarchiv-Weimar, Bauhaus Archiv – Berlin, Kobilarna Lipica- Lipica, Moderna galerija –Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut- Ljubljana, Goriški muzej- Nova Gorica, Notranjski muzej –Postojna.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.