Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

laibach.total.lab

Medijska fasada MSU, 5. - 15. srpnja 2015.

laibach.total.lab projekt je slovenske multimedijalne grupe Laibach, a čine ga tri projekcije koje su dio njihovih glazbeno scenskog nastupa utemeljenog na programatskom djelovanju i estetici povijesnih avangardi. Grupa Laibach osnovana 1980. godine u rudarskom gradu Trbovlje od samih početaka djeluje u različitim područjima glazbeno vizualnih umjetnosti i predstavlja jednu od najsubverzivnijih pojava slovenske umjetničke scene osamdesetih godina.

Pod utjecajem avangardnih praksi prve polovine 20. stoljeća Laibach objavljuje 1982. godine manifest, programatski tekst zasnovan na kolektivnom radu i ideji Gesamtkunstwerka. Nedugo nakon toga s članovima umjetničkih grupa Irwin i Gledališče sester Scipion Nasice, 1984. godine osnovali su čuveni umjetnički pokret Neue Slowenishe Kunsta (NSK) koji će likovni kritičar, teoretičar i umjetnik Peter Weibl početkom devedesetih godina definirati pojmom retroavangarda a odnosi se na umjetnost koja se javlja u tranzicijskim zemljama u razdoblju postmoderne. NSK okupio je pored umjetnika, teoretičare, kritičare i filozofe kao što su Slavoj Žižek i Marina Gržinić i formirao vlastiti umjetnički izričaj u području likovnih i scenskih umjetnosti. Grupa Laibach djeluje od samih početaka u ovim okvirima, preuzimajući ikonografiju povijesnih avangardi i koristeći simbole totalitarnih režima koje kritički propituje, razvijajući prepoznatljivu estetiku. No, njihovi nastupi multimedijalnog karaktera bili su uvijek praćeni burnim reakcijama javnosti i zabranama upravo zbog eksperimentiranja sa totalitarističkim znakovima koji iako posmatrani s ironičnom distancom i izvučeni iz konteksta nisu izgubili svoje značenje. laibach.total.lab vizualno je istraživanje u kojem su industrijski motivi preuzeti sa grafika, plakata i kolaža transformirani u digitalnom mediju u sustav ambijentalnih epizoda koji su u pravilnim razmacima odvojeni digitalno modeliranim umjetničkim i političkim simbolima.

Usprkos velikom glazbenom uspjehu radovi grupe Laibach izlagani su na samostalnim i grupnim izložbama u Ljubljani, Mariboru, Londonu, Zagrebu. Nakon zagrebačkog nastupa u Muzeju suvremene umjetnosti Laibach će početkom kolovoza nastupiti u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pyongyangu. Zagrebački nastup grupe Laibach pratit će premijerno prikazivanje novog spota „We are Millions and Millions are One“ koji će biti prikazan na dan koncerta, 11. srpnja 2015., u 20 sati prostoru izložbe „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.