Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Gošća iz Chicaga 8-tisućita posjetiteljica izložbe Bauhaus

Nila Hofman dobitinica je nagrade kao osamtisućita posjetiteljica izložbe

Danas, čim se otvorio Muzej, prva posjetiteljica Nila Hofman iz Chicaga nagrađena je suvenirima bauhausovske izložbe jer je osamtisućita posjetiteljica. Prigodne poklone uručila joj je Vesna Meštrić, kustosica izložbe. Međunarodna izložba, koja predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi Bauhaus, privlači pažnju ne samo Zagrepčana već i brojnih turista. Gospođa Hofman u Zagreb je došla na kongres Međunarodnog udruženja etnologa i folklorista ali i da posjeti izložbu Bauhaus, koja će trajati do 26. srpnja 2015.

Izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera, a usto su izložbom obuhvaćeni koncepti i pedagoške metode rada škole.

Budući da izložba pokriva vremenski raspon od 1919. (osnivanje Bauhausa), do 1961. (podizanje Berlinskog zida), ona ujedno prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa – arhitekta Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Izložba se sastoji od više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih muzejskih zbirki od kojih izdvajamo: Stiftung Bauhaus Dessau, Bauhaus Archiv Berlin, Bauhaus-Universität Weimar, Narodni muzej, Beograd, Galeriju Avgusta Černigoja, Lipica, privatni arhiv Monike Stadler. Na izložbi se predstavljaju i djela iz privatnih zbirki, među kojima Arhiv Selmana Selmanagića, Berlin, Daimler Art Collection, Berlin, a posebno mjesto zauzima Zbirka Marie-Luise Betlheim, Zagreb.

Kustosica izložbe je Vesna Meštrić, viša kustosica MSU i koordinatorica BAUNET projekta, a atraktivno oblikovani postav izložbe potpisuje Vladimir Končar (Studio Revolucija, Zagreb) koji je ujedno autor portala BAUNET projekta (www.baunet-info.com).

Izložbu prati opsežan i bogato ilustrirani katalog, hrvatsko i englesko izdanje, kojeg uređuje Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica. U njemu su objavljeni prilozi dvadeset i šest hrvatskih i međunarodnih stručnjaka za avangardnu i modernu umjetnost koji surađuju na BAUNET projektu.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNET u kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nositelj projekta je MSU Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke.

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, Art Mentor Foundation Lucerne, Allianz Kulturstiftung, Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, Predsjednice Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Postav izložbe: Vladimir Končar (Studio Revolucija, Zagreb)

Autorice projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter

Dizajn kataloga i vizualno oblikovanje promocije projekta BAUNET: Aleksandra Mudrovčić

Sponzori:

Croatia osiguranje

Bauhaus

Europlakat

DC Travel

Hotel Dubrovnik

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Generalni medijski partner: Hrvatska radiotelevizija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.