Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Andrea Klobučar i Antonina Srša: TEKSTILNI DOSSIER POKRIVKE OTTI BERGER IZ FUNDUSA MSU

četvrtak, 9. 7. 2015. u 13 sati

Predavanje uz izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse

Otti Berger važno je ime dizajna tekstila između dvaju svjetskih ratova. Rođena je u mjestu Zmajevcu u današnjoj Hrvatskoj, a obrazovanje je, nakon Likovne akademije u Zagrebu završila na Tkalačkom odjelu Bauhausa u Dessau. U Hrvatskoj su sačuvana samo tri njezina rada: u Muzeju suvremene umjetnosti nalazi se jedan tekstilni predmet, a dva nacrta za ćilime čuvaju se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt. Te radove je muzejima darovala Ivana Tomljenović Meller, također studentica Bauhausa.

Tekstilni predmet iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti nije cjelovit. Radi se o 11 fragmenata prišivenih na novu lanenu podlogu. Pruge čine uzorak svakog od fragmenata te je njihovim logičnim rasporedom našivanja na podlogu moguće rekonstruirati izvorni izgled pokrivke.

U okviru BAUNET projekta napravljeno je istraživanje fragmenata pokrivke iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti kojim su izvršene tehničke i likovne analize tkanine. Tehnička analiza odnosila se je na vrstu materijala i uvoja pređe osnove i potke, analizu boje i analizu tkanja. Fragmenti su ručno tkani na tkalačkom stanu u nepravilnom potkinom ripsu 3/1.

Antonina Srša, restauratorica savjetnica, radi u Muzeju za umjetnost i obrt kao restauratorica tekstila.

Andrea Klobučar, viša kustosica, radi u Muzeju za umjetnost i obrt kao voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora i zbirke devocionalija.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.