Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Konzervatorsko-restauratorski odjel MSU-a predstavljen u publikaciji Međunarodnog muzejskog vijeća

Intervju s Mirtom Pavić, voditeljicom Odjela zaštite građe Muzeja suvremene umjetnosti

Viša konzervatorica-restauratorica MSU-a Mirta Pavić razgovarala je za Modern Materials – Contemporary Art (MMCA), službeni newsletter ICOM – CC-a (International Council of Museums – Comittee for Conservation). Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) najveća je međunarodna neprofitna organizacijom posvećena očuvanju, unapređenju i komunikaciji svjetske prirodne i kulturne baštine.

MMCA: Bok Mirta, možeš li nam predstaviti sebe i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu?

Mirta Pavić: U MSU radim već 14 godina. Budući da sam u Muzej došla dvije godine nakon što je osnovan Konzervatorsko-restauratorski odjel, sudjelovala sam u razvoju i opremanju odjela koji je izrastao u suvremeni konzervatorski studio.

MSU je institucija s bogatom tradicijom dugom 53 godine, a jedna od najznačajnijih promjena je prelazak u novu zgradu koja je otvorena 2009. godine. Bila sam dio tima koji je pripremio i preselio cijelu zbirku u novu zgradu. To je bio veliki korak jer je Zagreb konačno dobio mjesto gdje suvremena umjetnost može biti predstavljena široj javnosti - vrlo uzbudljivo! Prije toga smo bili ograničeni na povremene izložbe u nekoliko manjih prostora smještenih diljem grada. Od svojih početaka MSU je imao istaknutu ulogu u regiji, još od kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih, kada je na primjer međunarodni pokret Nove tendencije započeo u muzeju. Brojni radovi iz tih izložbi sada pripadaju našoj zbirci. No, nova zgrada zaista je doprinijela tome da muzej postane vidljiviji široj publici.

MMCA: Koje su vaše glavne aktivnosti i odgovornosti kao voditeljice Konzervatorsko-restauratorskog odjela?

Mirta Pavić: Postala sam voditeljica Odjela 2013., prije godinu i pol, i moram priznati da mi to nije olakšalo život! No, to je ujedno iznimna čast i velika odgovornost. Odjel, koji broji jako malo zaposlenika, mora voditi brigu o 14 zbirki, nadzirati sve posudbe, te pripremiti i postaviti privremene izložbe. - Uz održavanje stalnog postava, praćenje potencijalnih promjena i zaštite predmeta koji zahtijevaju našu pozornost.

Moja uloga je tu da nadgledam ove aktivnosti i surađujem sa svim muzejskim odjelima. Zajedno s kolegama kustosima uključena sam u brojne odluke koje se tiču priprema izložbi i održavanja zbirki. Vjerojatno svi to znamo, no svaki dan se iznova podsjetim da je uloga restauratora u muzeju suvremene umjetnosti daleko od tihog i mirnog rada u studiju. Moj posao uključuje jako puno komunikacije: s kolegama, umjetnicima i njihovim obiteljima. To je svakako raznoliko i zanimljivo, baš kao i sama suvremena umjetnost.

Ovdje možete preuzeti ostatak intervjua a Mirtom Pavić:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.