Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Informans: BIOlogika:: BIOgrafika::BIOmehanika

Četvrtak, 23.7.2015. u 18 sati

Izvedba: ŽIVADINOV::ZUPANČIČ::TURŠIČ
Glazba: Dario Seraval (Borghesia)
Prostor izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse

Milena Grm, prvakinja izvedbenih umjetnosti, glumica pedesetogodišnje predstave NOORDUNG:: 1995–2045, umrla je 2011. Informans govori o dojmljivosti njezina lica, mehaničnosti njezina kostura i vitalnosti kazališne predstave. Okosnica informansa je BIO::TRANSMITER, odašiljač koji će 2045. godine povezati našu gravitacijsku stvarnost s umjetničkim satelitom »MG«, koji je u ekvatorijalnoj orbiti. Černigoj: NOVA UMJETNOST NIJE ANALIZA, NOVA UMJETNOST JE SINTEZA. Kosovel: UMJETNIK JE ANTENA!

NOORDUNG:: 1995–2045, pedesetogodišnja je predstava autora Dragana Živadinova koja se održava svakih deset godina u isto vrijeme i s istim akterima. U predstavi sudjeluje 14 glumaca, kada jedan od glumaca umre, autor ga zamjenjuje mehatronom, daljinski vođenim strojem pri čemu glumicu mijenja melodija, a glumca ritam. Premijera je održana 20. travnja 1995., a posljednja repriza bit će održana 2045, kada će se autor projekta zajedno s tehnološkim supstitutima glumaca lansirati u ekvatorijalnu orbitu.

Dragan Živadinov jedan je od osnivača slovenskog umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst (NSK) i kozmokinetičkog kazališta Rdeči pilot, a od 1995. bavi se postgravitacijskom umjetnošću i kozmonautikom. Prvi je umjetnik koji je realizirao predstavu u bestežinskom stanju Biomehanika Noordnung 1999. godine. Živadinov je jedan od pokretača Kulturnog centra europskih svemirskih tehnologija (KSEVT), u okviru kojeg zajedno sa Dunjom Zupančič, i Mihom Turšičem razvija projekt inkulturacije svemira. Njihova istraživanja utemeljena su u avangardnim pojavama prve polovine 20. stoljeća, i nastavljaju ideje suprematizma, konstruktivizma i zenitizma.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.