Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Ukroti zmaja 3

Školica, subota, 25. 7. od 15 do 17 sati

Program kreativnih radionica uz izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

Dob djece : 6 do 13 godina

Ukoliko još ne znate zašto povezujemo zmajeve s izložbom o umjetničkoj školi Bauhaus, evo zašto: Prije stotinjak godina, početkom svake jeseni, na toj su školi profesori, studenti, školarci i djeca izrađivali zmajeve s kojima su hodali kroz grad Weimar, u kojem se isprva nalazila ta škola. Penjali su se zatim na vrh brda gdje su održavali natjecanja u zmajarenju. Time su htjeli pokazati kakva je to slobodoumna umjetnička škola, te kako i festivali zmajeva i glazba i ples spadaju u nove oblike učenja o umjetnosti.

I ove ćemo se subote pokušati približiti povezivanju učenja i zabave, pa ćemo poput umjetnika Bauhausa, uz pomoć vrsnih zmajara, Snježane i Žarka, u našoj Školici izraditi zmajeve, pokušati ih ukrotiti, a zatim ih puštati na slobodu s obližnje livade iza MSU-a.

A za one koji žele više znati o povijesti papirnih zmajeva evo nekoliko važnih činjenica:

Premda se izum zmajeva najčešće vezuje uz Kinu, gdje su već postojali idealni materijali za proizvodnju zmajeva kao što su svila, za tijelo zmaja, zatim fina, lagana, čvrsta nit svile kao uže za puštanje i elastičan bambus za jak i lagani okvir, ipak postoje dokazi da su prvi jednostavni zmajevi, načinjeni od lišća, nastali u malezijskom arhipelagu, još u 5. stoljeću prije Krista. Iz Kine zmajevi su se proširili preko Kambodže, Indije, Japana i Koreje sve do zapadnog svijeta. Priču o zmajevima u Europu je među prvima donio Marco Polo, a u 16. i 17. stoljeću na zapad ih donose japanski i malezijski mornari. Iako su u početku bili tek puka atrakcija, u 18. i 19. stoljeću zmajevi se počinju koristiti i u znanstvenim istraživanjima. I braća Wright su ih koristila u istraživanjima prilikom razvoja svog prvog aviona. Tijekom slijedećih 70 godina razvijeni su mnogi novi oblici zmajeva. Zapravo, razdoblje od 1860. do 1910. bilo je „zlatno doba zmajarenja“. Tada započinje upotreba zmajeva u znanstvene svrhe, posebice u meteorologiji, aeronautici, bežičnim komunikacijama, fotografiji, pa čak i u ribolovu.

Poželimo dobar vjetar zmajarima i šareno nebo nad MSU-om!

Radionica je besplatna, a materijal osiguran.

Voditelji radionice: Snježana Hristov, modna dizajnerica i stilistica

Žarko Tkalec, pasionirani zmajar

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

najkasnije do petka 24.7.2015.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.