Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Gost iz Zagreba desettisućiti je posjetitelj izložbe Bauhaus

Damir Jančin iz Zagreba jubilarni je posjetitelj izložbe Bauhaus.

Gospodina Jančina danas smo u Muzeju nagradili prigodnim poklonima jer je desettisućiti posjetitelj. Vesna Meštrić, kustosica izložbe, čestitala je jubilarnom posjetitelju i uručila mu prigodne suvenire bauhausovske izložbe te pozvala vidno razdraganog gospodina Jančina da uživa u razgledu radova studenata i profesora Bauhausa dok su još u jedinstvenom izložbenom postavu u MSU. Međunarodna izložba, koja predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi Bauhaus, privlači pažnju ne samo Zagrepčana već i brojnih turista. Izložba Bauhaus, koja u MSU traje još pet dana, izazvala je veliko zanimanje stručne i široke publike, te je imala izvanredan odjek u našim i stranim medijima.

Podsjećamo:

Izložba predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na Bauhausu, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, Ivana Tomljenović, Gustav Bohutinsky, i regije: August Černigoj iz Slovenije i Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Osim radova studenata, izložena su I djela glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera. Izložba prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Izložba obuhvaća više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih zbirki – zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja grada Zagreba, te iz kolekcija Bauhaus-Archiv Berlin, Stiftung Bauhaus Dessau, Bauhaus-Universität Weimar, Karl Peter Röhl Stiftung, Weimar, Theaterwissenschaftliche Sammlung der Universität zu Köln, Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana, Galerija Avgusta Černigoja, Lipica, i Narodni muzej, Beograd. Uključena su i djela iz privatnih zbirki: Privatnog arhiva Selmana Selmanagića, Berlin, Daimler Art Collection Berlin, osobnog arhiva Gustava Bohutinskog, Zagreb i Zbirke Marie-Luise Betlheim, Zagreb.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog BAUNET projekta, kojega vodi MSU Zagreb, a partneri su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke.

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, zakladā Art Mentor Foundation Lucerne i Allianz Kulturstiftung, te Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Postav izložbe: Vladimir Končar, Studio Revolucija, Zagreb

Autorice projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Generalni medijski partner: Hrvatska radiotelevizija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.