Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Posljednji vikend izložbe Bauhaus – vikend iznenađenja!

U vikendu iznenađenja nagrađena Mia Andrašević, studentica arhitekture iz Zagreba

U posljednjem vikendu izložbe Bauhaus, koju je u našem Muzeju dosad vidjelo više od deset tisuća ljudi, odlučili smo iznenaditi naše posjetitelje i darovati im prigodne poklone. Danas smo tako razveselili studenticu arhitekture Miju Andrašević iz Zagreba koja je, kako je prilikom čestitanja otkrila kustosici izložbe Vesni Meštrić, sasvim slučajno svratila u Muzej suvremene umjetnosti. Mija je zbog toga sretnog spleta okolnosti dobila suvenire Bauhausa i razgledala izložbu u jedinstvenom postavu MSU-a. Njome predstavljamo opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su radili na najutjecajnijoj svjetskoj umjetničkoj školi Bauhaus. Ne čudi stoga što je izazvala veliko zanimanje ne samo stručne, već najšire publike, kako iz Zagreba, tako i iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta. Može ju se pogledati još tri dana. Ako dosad niste, ne propustite svoju priliku!

Podsjećamo:

Izložba predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na Bauhausu, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, Ivana Tomljenović, Gustav Bohutinsky, i regije: August Černigoj iz Slovenije i Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Osim radova studenata, izložena su I djela glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera. Izložba prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Izložba obuhvaća više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih zbirki – zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja grada Zagreba, te iz kolekcija Bauhaus-Archiv Berlin, Stiftung Bauhaus Dessau, Bauhaus-Universität Weimar, Karl Peter Röhl Stiftung, Weimar, Theaterwissenschaftliche Sammlung der Universität zu Köln, Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana, Galerija Avgusta Černigoja, Lipica, i Narodni muzej, Beograd. Uključena su i djela iz privatnih zbirki: Privatnog arhiva Selmana Selmanagića, Berlin, Daimler Art Collection Berlin, osobnog arhiva Gustava Bohutinskog, Zagreb i Zbirke Marie-Luise Betlheim, Zagreb.

U sklopu posljednjeg vikenda izložbe najavljujemo:

U nedjelju, 26.7., posljednjeg dana izložbe, u 16 sati posjetitelje će kroz izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse provesti Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter, autorice projekta.

Projekcija filma
Christian Romanowski, Bauhaus: Mit i nesporazum (Das Bauhaus: Mythos und Missverständnis)

i razgovor sa Seadetom Midžić o glazbi i Bauhausu
Prostor izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse
Nedjelja, 26. 7. 2015. u 17 sati

Film Christiana Romanowskog Bauhaus: Mit i nesporazum dijelom prikazuje njihov oživljeni duh umjetnika, studenata na Bauhausu čije tragove pronalazimo svugdje u svijetu. Godine 1919. u Weimaru je rođen mit. Njegov stvaratelj, arhitekt Walter Gropius, imao je viziju jasne, transparentne i funkcionalne građevine stvorene za čovjeka novog doba. To je bilo mjesto i svečanosti i manifesta, mjesto gdje su prema novom obrazovnom programu podučavali umjetnici poput Lyonela Feiningera i Paula Kleea. Nakon preseljenja škole u Dessau, nova zgrada, prozirni kubus od stakla i betona, postala je simbol škole budućnosti. No, za nacionalsocijaliste Bauhaus je bio trn u oku i škola u Dessau je zatvorena 1932. godine. Film Bauhaus: Mit i nesporazum snimljen je 2000. godine.

Ovaj film povod je razgovoru sa Seadetom Midžić o glazbi i Bauhausu.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog BAUNET projekta, kojega vodi MSU Zagreb, a partneri su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke.

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, zakladā Art Mentor Foundation Lucerne i Allianz Kulturstiftung, te Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Postav izložbe: Vladimir Končar, Studio Revolucija, Zagreb

Autorice projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Generalni medijski partner: Hrvatska radiotelevizija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.