Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

"Umjetnost je uvijek nešto drugo" - izložba Ivana Kožarića

Stara gradska vijećnica Split, od 30. 7. do 14. 9. 2015.

Ivan Kožarić – umjetnik stalne mijene

Po mišljenju mnogih uvaženih kritičara i kolega likovnjaka devedesetčetvoregodišnji Ivan Kožarić (1921.) najveći je živući hrvatski umjetnik. Po školovanju Kožarić je kipar, ali po svojoj praksi on je multimedijalac koji se u svakom mediju, materijalu i tehnici podjednako dobro snalazi. On je crtač, slikar, grafičar, kipar, tvorac ambijenata, gradski intervencionist, performer... Radi u olovci, pastelu, akvarelu, ulju; u glini, u drvu, bronci; koristi otpatke i ready made-predmete, izražava se fotografijom, riječju...Također, Kožarić je oduvijek dosljedno izbjegavao okvire stilskog određenja. Istodobno, on je figurativac, astratist, organičar, geometričar, umjetnik izdašne akumulacije i minimalne geste. Ipak, bilo koji motiv obrađivao, u bilo kojem materijalu i mediju se izražavao, Kožarić nikad ne prestaje biti prepoznatljiv. No ono po čemu se identificira nije, dakako, tema, oblik ili sredstvo, demonstracija zanatske vještine ili njezino ignoriranje, već imanentna duhovna supstanca koja obitava u svim vrstama njegovih uobličenja. Supstanca koja se manifestira kao osjećaj punine, neograničene prostorne protežnosti, kao obilje emanirajuće vedrine; kao provala ozona i blagotvorni humor. Kožarić je istodobno krajnje atipičan i paradigmatski umjetnički slučaj. Atipičan je po ekstremnoj raznolikosti svojih kreativnih pojavnosti, a umjetnik par excellence, školski primjer stvaratelja, po visokom stupnju osvojene slobode koja je sinonim i ideal umjetničkog djelovanja uopće. Na ovoj izložbi moguće je steći uvid u značaj Kožarićevog stvaralaštva i upoznati se s radovima koji obuhvaćaju veliki vremenski dijapazon, od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas. Kožarićeva misao umjetnost je uvijek nešto drugo, koja je i naslov ove izložbe, ukazuje na stalnu potrebu 'vedrosizifovskog' istraživanja novih mogućnosti izražavanja i spoznaja stvarnosti te, dosljedno, na autorovu nesklonost da se uljuljkuje u samozadovoljstvo učinjenim. Ta tvrdnja objašnjava i fenomen nesvakidašnje mnogolikosti njegova djela u kojoj će posjetitelj ove, dosad najveće, Kožarićeve samostalne splitske izložbe moći uživati.

Antun Maračić

Biografija

Ivan Kožarić rođen je 1921. godine u Petrinji. Godine 1949. završio je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas priredio je stotinjak samostalnih i sudjelovao na dvjestotinjak skupnih i tematskih izložaba u zemlji i inozemstvu. Početkom 60-ih član je kultne zagrebačke grupe Gorgona. Izlagao je na najprestižnijim svjetskim manifestacijama moderne i suvremene umjetnosti, uz ostalo na Venecijanskom bijenalu (1956.) te na izložbi Documenta u Kasselu (2002.). Tom prilikom izložio je cjelokupni sadržaj svog zagrebačkog atelijera koji je kasnije otkupljen i sada se nalazi u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osim u zemlji samostalno je nastupao i u inozemstvu, između ostalog u Musee d'art Moderne de la Ville de Paris, 2002., te recentnije na velikoj retrospektivnoj izložbi u galeriji Haus der Kunst u Muenchenu (2013.). Autor je kultnih javnih skulptura kao što su spomenik hrvatskom književniku A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih Nagrade Josip Račić, 1994. i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, 1997. godine. Zastupljen je u mnogim europskim i svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti, primjerice u zbirci Muzeja moderne umjetnosti grada Pariza, te predstavljen u svjetskim antologijama i pregledima suvremene skulpture (Michel Seuphor, La sculpture de ce siecle, 1959; Nouveau dictionnaire de la sculpture moderne, izdanje Fernand Hazan, 1970…). Od 1997, član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ivan Kožarić živi, i još uvijek stvara, u Zagrebu.

O izložbi:

Izložbu je organizirao i producirao Miloš Glavurtić (Galerija Orada d.o.o. iz Splita ).

Stručni suradnik i zastupnik umjetnika: Filip Kožarić

Kustos izložbe, autor postava: Antun Maračić

Izložba je ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb

Posudba radova: Ivan Kožarić, obitelj Kožarić, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Galerija umjetnina Split

Organizator se zahvaljuje svima koji su pomogli u ostvarenju ove izložbe.

-------------------------------------------------------------------------------

Izložba je otvorena od 30. srpnja 2015., traje do 14. rujna 2015.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.