Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

USKORO: Remek-djela iz zbirke Farnesina. Pogled na talijansku umjetnost od pedesetih godina do danas

Prostor za povremene izložbe, od 6. listopada do 13. studenog 2015.

Zbirka Farnesina nalazi se u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije u Rimu, nastaje od 1960-ih godina, a institucionalizirana je 2000. godine. Do danas broji više od 200 reprezentativnih djela talijanske moderne i suvremene umjetnosti.

Odabirom najznačajnijih djela iz fundusa Farnesine, ali i pojedinih djela iz drugih talijanskih privatnih i javnih kolekcija, kao i djela fundusa zagrebačkog MSU-a, ugledni talijanski kustosi Martina Corgnati i Giovanni Iovane ispričat će zanimljivu povijest talijanske poslijeratne umjetnosti u kojoj su djelovali brojni pokreti, grupe i pojedinci koji su obilježili umjetnost 20. stoljeća. Izložba pokriva široki raspon medija, od klasičnog slikarstva i skulpture, do objekata, ready madea, fotografije, instalacija i video radova.

Na izložbi će biti predstavljena djela brojnih umjetnika među kojima su i oni najpoznatiji poput Alberta Burrija, Emilija Vedove, Lucia Fontane, Piera Manzonija, Mimma Rotelle, Giulija Paolinija, Jannisa Kounellisa, Nunzija, Mimma Paladina i drugih.

U sklopu izložbe u Zagrebu prikazivat će se i recentni video rad na medijskoj fasadi MSU-a kojega potpisuje umjetnički dvojac Masbedo. Oni su pripadnici mlađe generacije talijanskih umjetnika među kojima su između ostalih i Elena Bellantoni, Luca Vitone, Cristalino Pintaldi, Donatella Spaziani.

Taj važan kulturni događaj u Zagrebu organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Ministarstvo kulture Republike Italije, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i nekoliko privatnih kolekcionara, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom gospodina Sergia Mattarelle, predsjednika Italije i gospođe Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.