Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba "Umjetnik na odmoru 2015.“ i izložba "Gorgona"

MSU, 2. kat prostora za povremene izložbe, od 5.9. do 12.9.2015.

Njih trinaestero, koji su ove godine ljetovali u Poreču u hotelima tvrtke Valamar Riviera d.d., aktivni su predstavnici neoavangardnih pokreta, upravo onih koji su, da (u duhu vremena koje je obilježilo njihovu umjetničku inicijaciju) parafraziramo čuvenu Marxovu 11. tezu o Feuerbachu, ne samo svijet različito interpretirali, nego ga i mijenjali. Štoviše, jedan od njih, Michail Grobman, skovao je pojam neoavangarda još početkom 1960-ih, a 1971. emigrirao je iz Moskve u Izrael. Zanimljivo je da su se tri članice grupe Pussyriot, pobjegavši iz Rusije zbog zabrane djelovanja, sklonile u prvo vrijeme upravo u domu Michaela i Irene Grobman u Tel Avivu.

Usto, niz je drugih zanimljivosti četvrtog izdanja „Umjetnika na odmoru“. Ove godine prvi su put gostovale i dvije umjetnice: Teresa Tyszkiewicz, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama te Ewa Partum, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova Uliksa. Umjetnik iz Slovačke, Milan Adamčiak bio je suradnik slavnoga Johna Cagea, a ekskluzivno se razotkrio i jedan član „nevidljive“ grupe Autopsia.

„Gorgona“

Osim djela umjetnika koji su sudjelovali u projektu, posebna atrakcija ovogodišnje, četvrte, izložbe, izbor je radova grupe Gorgona. Kultna Gorgona (koju su činili: Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar) ne prestaje intrigirati i stručnu i širu javnost, a ovaj put publika će moći vidjeti neke do sada nepoznate radove i dokumentaciju članova. Izložba je ujedno i uvod za monografiju „Gorgona“ koja će biti izdana krajem 2015. g. Ova će iscrpna monografija, uz velik broj reprodukcija djela, korespondencije i dokumentacije, prikazati cjelokupan rad članova skupine Gorgona i predstaviti neke dosad nepoznate činjenice. Autor knjige je Ješa Denegri.

Željko Kipke – “Drugo lice Gorgone”

Uz izložbu “Gorgona”, Željko Kipke će održati predavanje u Oris Kući arhitekture u četvrtak, 10. rujna 2015. u 19 sati.

Film „Umjetnik na odmoru“

Posjetitelji izložbe će ekskluzivno imati priliku pogledati i film o prvoj sezoni projekta „Umjetnik na odmoru“, kada su sudjelovali: Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije, a od hrvatskih su prisutni bili Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić.

Performansi na otvorenju

I samo otvorenje bit će poseban doživljaj: dva performansa, dvojice umjetnika. Milan Adamčiak iz Slovačke i Miloš Šejn iz Češke umjetnici su koji stvaraju na razmeđu različitih medija: vizualno, zvučno, tekstualno, uz vlastiti glas i pokret.

Promocija knjige

Ješa Denegri – Prilozi za drugu liniju 3

Na otvorenju 5. rujna 2015. g. bit će predstavljena knjiga uglednog povjesničara umjetnoti Ješe Denegrija “Prilozi za drugu liniju 3.”

Tekstovi uvršteni u ovu publikaciju, istovjetnog naziva kao i dvije prethodne (Prilozi za drugu liniju, Horetzky, Zagreb, 2003. i Prilozi za drugu liniju, 2, Macura, Beč/Beograd, 2005.), zajedno čine svojevrsnu kroniku koju je autor ispisivao tijekom svoje povijesno–umjetničke i kritičarske aktivnosti, uz mnoge — zbog raznih razloga — dosad neobjavljene, većinom posvećene pojedinim pojavama i pojedincima hrvatske umjetničke scene druge polovice XX. stoljeća.

Objavljeni tekstovi nastajali su različitim povodima, pisani su kao uvodnici za kataloge izložbi ili kao članci u stručnim časopisima. Autor je tekstove u ovoj knjizi, neke ponovno a neke po prvi put objavljene, nastojao objediniti u formi jedne posve osobne dokumentarne arhive.

Na otvorenju će o knjizi govoriti Branko Franceschi, Želimir Koščević i Feđa Vukić.

Izložba 13 umjetnika

A na drugom katu prostora za povremene izložbe, radovima nastalim u Valmaru, predstavit će se: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Njemačka), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiškin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija), Milan Adamčiak (Slovačka).

Organizatori:

Institut za istraživanje avangarde

Kolekcija Marinko Sudac

Valamar Riviera d.d.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Turistička zajednica grada Poreča

Medijski pokrovitelj Večernji list

Biografije umjetnika

Autopsia, depersonalizirani je umjetnički projekt koji se bavi glazbenim i likovnim stvaranjem. Okuplja autore različitih profesija za realizaciju multimedijskih projekata. Osnovan je u Londonu krajem 1970-ih, a tijekom 1980-ih djeluje u umjetničkim centrima bivše Jugoslavije. Od 1990. godine Autopsia ima sjedište u Pragu.

Najvažnija tema kojom se bave članovi je smrt, metoda im je ponavljanje, a stil neosoban. Autopsijina glazba istodobno je eksperimentalna, avangardna, ambijentalna i industrijska. Može se pronaći na brojnim svjetskim glazbenim kompilacijama. Glazbenu produkciju povezuju s brojnim vizualnim ostvarenjima, poput originalnih grafičkih objekata, dizajna letaka, brošura, CD-a i mrežne stranice autopsia.net, s izvedenicama: Autopsia TV i Illuminating Technologies.

Deimantas Narkevičius jedan je od danas najpoznatijih litavskih umjetnika na međunarodnoj sceni. Rođen je 1964. u Uteni, studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Vilniusu, ali postao je poznat najviše po filmovima i video radovima koje počinje snimati od početka 90-ih. Održao je izložbe u prestižnim umjetničkim institucijama i sudjelovao na važnim svjetskim manifestacijama, poput bijenala u Veneciji i Sao Paolu, Documenti u Kasselu, a imao je i nekoliko nastupa na Manifesti. Narkevičius uvijek stvara zone nesigurnosti između stvarnog i mogućeg, i u formi i u sadržaju. U stvari, nikad nije posve sigurno je li to što vidimo fikcija ili dokumentarac te je li prošlost definitivno, jednom zauvijek završena i to za svakoga.Naša ga je publika upoznala početkom godine kada je imao izložbu u MSU.

Ewa Partum pjesnikinja je, performerica, konceptulana umjetnica koja stvara i u mediju filma i mail arta. Rodila se 1945. u mjestu Grodzisk Mazowiecki, blizu Varšave Diplomirala je na Likovnoj akademiji u Varšavi 1965. Bila je aktivna članica feminističkih pokreta, a njezini su radovi često bili cenzurirani. Već u počecima umjetničke djelatnosti, radila je performanse i pisala konceptualnu poeziju (Poems by Ewa, Active Poetry), što je ujedno prenosila u medij videa koji služi i kao dokumentacija njezinog rada i istraživanje samog medija. Bila je organizatorica i kustosica u mail art galeriji Galeria Adres u kojoj su izlagana djela umjetnika poznatog pokreta Fluxsus. Živi i djeluje u Berlinu u Njemačkoj.

Guia Rigvava potječe iz Gruzije, rodio se 1956. u Tbilisiju. Prvo je diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, a potom 1986. slikarstvo na Državnom umjetničkom institutu Surikov u Moskvi. Radio je kao sveučilišni profesor i umjetnički voditelj nekoliko filmova. Stvara u mediju slike, instalacija, videa i performansa. Živi i djeluje u Beču.

Jan Steklik češki je umjetnik rođen 1938. g. u mjestu Ústí nad Orlicí. U ranim radovima bavio se land artom, mail artom i skulpturalnim projektima. Radio je i ilustracije. Najpoznatiji je po svojim eksperimentalnim radovima paljenja papira. Steklikovi radovi odišu humorom, ironijom, poezijom i igrom. Zajedno s Karelom Neprašem i Olagom Hanelom bio je dio Křížovnické škole čistog humora bez šale. Steklik živi i djeluje u Češkoj.

Michail Grobman (1939, Moskva) jedan je od osnivača i predstavnika druge ruske avangarde. Emigrirao je u Izrael 1971. i danas je jedna od vodećih figura izraelske umjetničke i kulturne scene. Upravo je on skovao termin neoavangarda. Grobman je konceptualni umjetnik, pjesnik i prozaik, povjesničar i povjesničar umjetnosti. Stvara kolaže, slike, instalacije i objekte. Izlagao je u mnogim svjetskim muzejima i galerijama, a brojni su mu radovi u prestižnim kolekcijama. Još 1950-ih afirmirao se kao autor poezije, eseja i dječjih knjiga, a slikarstvom se počeo kada se pridružio grupi Lianozovo. U radovima često koristi simboliku iz židovske mitologije i predaje. Usto, Grobman sakuplja djela ruskih umjetnika i stvara velik i važan arhiv za povijest ruskog umjetničkog identiteta. Grobman živi u Tel Avivu u Izraelu sa suprugom Irenom Grobman, koja je urednica umjetničkog časopisa „Zrcalo“. Otac je Lati Grobman, holivudske producentice i arhitekta Yashe Jacoba Grobmana.

Milan Adamčiak slovački je konceptualni umjetnik, autor vizualne poezije, performer, skladatelj i muzikolog, smatraju ga najvažnijim predstavnikom Fluxusa u Slovačkoj. Rodio se 1946. g. u Ružomberoku u Slovačkoj. Diplomirao je violončelo na Konzervatoriju u Žilini, a potom muzikologiju na Filozofskom fakultetu u Bratislavi, gdje je poslije i predavao. Sredinom 1960-ih počeo se baviti novom glazbom, te je 1965, tijekom posjeta Varšavi, imao priliku sudjelovati u happeninzima, što mu je otvorilo vrata za suradnju s Johnom Cageom koji ga 1992. pozvao u Perugiu da sudjeluje u njegovoj produkciji. Bavio se i istraživanjem glazbe 20. stoljeća i veza glazbe i likovne umjetnosti. Bio je članom raznih umjetničkih grupa, a 1989. osnovao je Transmusic comp – ansambl nekonvencionalne glazbe. Godine 1990. s Júliusom Kollerom i Peterom Rónaijem osnovao je umjetničku grupu Nova ozbiljnost (New Seriousness) i pokrenuo FIT – Festival intermedijske kreativnosti (Bratislava 1991. i 1992). Od 2005. surađuje s Michalom Murinom na društvenom projektu Altruism as Arttruism. Adamčiak živi u mjestu Banská Belá u Slovačkoj.

Miloš Šejn rodio se 1947. u mjestu Jablonec nad Nisou u Češkoj. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu 1975. Doktorat iz filozofije stekao je 1976. Od 1990. do 2011. predavao je na odsjeku za intermedijalnu umjetnost na Likovnoj akademiji u Pragu, te bio gostujući profesor na akademijama u Aix-en-Provenceu, Carrari, Hagu, Ljubljani, Reykjaviku, Stuttgartu i Beču. Bavi se vizualnom umjetnošću, performansom i istraživanjima u polju percepcije. Tijekom 1960-ih istraživao je divljinu i pokušao proniknuti u tajne prirode te je na tim lutanjima fotografirao, crtao, skupljao i opisivao detalje iz prirode. U novije vrijeme istražuje mogućnosti trenutnog stvaranja temeljenog na odnosu humaniziranog krajolika i netaknute prirode. Pritom se služi ekspresivnim izričajem u kojem kombinira tekst, vizualno, kretanje tijela, glas i zauzimanje prostora. Živi i djeluje u Jičinu u Češkoj.

Przemysław Kwiek poljski je kipar, slikar, autor instalacija i video radova, ali bavi se i performansom, intervencijama, akcijama. Rodio se 1945. u Varšavi. Od 1963. do 1970. sa Zofiom Kulik bio je dio umjetničke grupe KwieKulik. Od 1987. djeluje sam, temeljeći svoj rad na formalnim i konceptualnim stavovima KwieKulik grupe. Sve što mu se dogodi u životu, postaje materijal za umjetnost. Projekti su mu uglavnom multimedijalni. U kasnijim godinama počinje se baviti slikarstvom. Sudjelovao je u stvaranju Udruge umjetnika alternativne umjetnosti SASI. Živi i djeluje u Varšavi u Poljskoj.

Srečo Dragan rodio se 1944.u mjestu Spodnji Hrastnik u Sloveniji. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Ljubljani. Bio je stipendist francuske vlade 1984/1985. i studirao videoumjetnost u Parizu. Od 1987. predaje estetiku videoumjetnosti na ljubljanskoj Akademiji. Bavi se novim medijima (video, videoinstalacije, integrirani mediji), međumrežnim interaktivnim umjetnostima i kompjutorskom animacijom. Zajednički je radio s Nušom Dragan 1968-1988, te su 1969. snimili prvi prvi umjetnički video rad na području bivše Jugoslavije, Belo mleko belih prsi. Bio je članom grupe OHO 1968. i zajedno s njima izlagao u Galeriji SC-a u Zagrebu. Živi i djeluje u Ljubljani u Sloveniji.

Teresa Tyszkiewicz rodila se 1953. u Ciechanówu u Poljskoj. Autorica je kratkih filmova, bavi se fotografijom, performansom, radi crteže, objekte, skulpture. Diplomirala je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Varšavi. Od 1982. živi u Parizu sa suprugom Zdzisław Sosnowski, također umjetnikom, s kojim je realizirala nekoliko filmova. Njezini radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama. U video radovima uglavnom upotrebljava vlastito tijelo kao medij. U Francuskoj je počela razvijati novi izričaj gradeći objekte od pribadača. U njih unosi magijski i ženski kontekst. Često istražuje žensku seksualnost, pa je uvrštavaju u tzv. feminističku umjetnost. Teresa je u svijet umjetnosti ušla poziranjem za svog supruga Zdzisława Sosnowskog. Živi i radi u Parizu.

Vadim Fiškin rodio se 1965. Penzu u Rusiji. Diplomirao je na Moskovskom arhitektonskom institutu 1986. Radi u postkonceptualnoj tradiciji služeći se dostignućima tehnologije i znanstvenim otkrićima. Fiškinovi radovi istražuju odnos znanosti, osobnog iskustva, žudnje i mašte, uvijek su na razmeđu metafizike i pragmatizma, između umjetnog i stvarnog. Zanimaju ga teme poput geografije, vremena, svjetla, aeronautike i meteorologije i sl. U radovima tehničku opremu obogaćuje vlastitim narativima, humorom, alegorijom. Živi i djeluje u Ljubljani i Moskvi.

Verbumprogram je umjetnička grupa koju čine Ratomir Kulić i Vladimir Mattioni. Za sebe tvrde da su „više od pojedinca, a manje od grupe“, smješteni su „prije povijesti i nakon umjetnosti“. Teško je kategorizirati rad Verbumprograma, ali stavlja ih se u kontekst nove umjetničke prakse, konceptualne umjetnosti, dematerijalizacije umjetničkog djela i nove geometrije.

Kao umjetnički par Verbumprogram Kulić i Mattioni djeluju od 1974. godine. Polja umjetničkog djelovanja su prošireni mediji, grafika, skulptura, teorija vizualnih umjetnosti.

Ratomir Kulić živi u Novom Sadu, a Vladimir Mattioni u Zagrebu.

Ratomir Kulić rođen je 1948. g. u Rumi u Srbiji. Diplomirao je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1960-ih zanimaju ga poezija i jezik, a u kasnim 1960-ima ispituje procese mentalnog opažanja.

Vladimir Mattioni rođen je 1943. g. u Rumi u Srbiji. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Tijekom 1960-ih zanima ga područja scenskih rješenja i dizajna, a kasnih 1960-ih prebacuje se na medij filma.

Više na:

https://www.facebook.com/events/984118898319759/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.