Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Međunarodna konferencija SPark: Conservation of Sculpture Parks!

Sisak, od 14. do 16. rujna 2015.

Međunarodni interdisciplinarni skup SPark: Conservation of Sculpture Parks (Sisak, 14.-16. 9. 2015.) zajednički organiziraju Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu. Konferenciju podupiru Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture RH i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Program trodnevnoga skupa uključuje 14 usmenih izlaganja i šest poster-prezentacija. Autori su vrsni stručnjaci iz cijeloga svijeta, a svi su radovi prošli rigorozan postupak recenzije. Predavanja i posteri obrađuju različite teme vezane uz očuvanje (zbirki) skulptura na otvorenom, od upravljanja zbirkom i preveniranja vandalizma do tehničkih pitanja o načinu provedbe redovitog održavanja i restauriranja skulptura načinjenih od različitih materijala (metal, drvo, kamen, beton...). Program skupa i sažeci predavanja i postera dostupni su na sljedećoj poveznici: https://spark2015sisakhr.wordpress.com/program/

U okviru konferencije održat će se okrugli stol o temi parkova skulptura kao resursa od kojih lokalna zajednica može imati višestruku korist. Upoznat ćemo se s inicijativom za očuvanje Parka skulptura u Jakovlju, razgovarati o tome što je umjetnicima važno kod prezentiranja njihovih skulptura na otvorenom, doznati kako se parkovi skulptura mogu učiniti pristupačnim osobama s posebnim potrebama, naučiti što sve obuhvaća upravljanje kulturnom baštinom i kako integrirati parkove skulptura u tematske kulturne rute.

Stručni izlet uključuje obilazak Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika "Željezara Sisak", posjet Muzeju suvremene umjetnosti i Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter.

Skup je namijenjen konzervatorima-restauratorima, djelatnicima konzervatorskih odjela, kustosima, povjesničarima umjetnosti, krajobraznim arhitektima, urbanistima, kulturnim menadžerima i djelatnicima gradskih službi koji su zaduženi za nabavu i održavanje skulptura na javnim površinama.

Dođite u Sisak i pridružite nam se na konferenciji gdje raspravljamo o mnogim aktualnim i gorućim pitanjima vezanim uz parkove skulptura!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.