Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

OKO u MSU: Open My Eyes That I May See

MSU, od 17. 9. do 13.10. 2015.

U četvrtak, 17. rujna u MSU započeo je projekt Open My Eyes That I May See. Riječ je o projektu koji uključuje oslikavanje i uređenje zapadnog zida platoa MSU-a, vidljivog s raskršća Av. Dubrovnik i Av. Većeslava Holjevca. Planiran je u suradnji s umjetnicom OKO, koja će tijekom mjesec dana marljivo raditi na oslikavanju murala dužine od oko 90 metara. Zbog pozicije i veličine murala, moći će ga promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza… Tako će taj rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti Muzej novoj publici. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja pridonijet će i uređenju okoliša na tom raskršću te tako stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima možda otvoriti neke nove vidike. I sam naziv murala referira se na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

Još od otvorenja MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Oči pročišćenja Mirosława Bałke ili Oblik prostoraIvana Kožarića), pa će tako i mural Open My Eyes That I May See postati dio zbirke na otvorenom.

O OKO:

Umjetnica OKO izlaže svoje slike, murale i instalacije u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku, te MSU Zagreb, ali u isto vrijeme ostvaruje projekte i u javnom prostoru. Njezini radovi ugrađeni su u urbanu uličnu kulturu. Više od deset godina tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći različite tehnike poput linoreza, bakroreza i crteža. OKO također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.

Pokrovitelj projekta:

Grad Zagreb

Sponzori projekta:

Hypo Alpe-Adria-Banka

Chromos-svjetlost

Motip Dupli


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.