Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba iz fundusa MSU-a u Wrocławu

Muzej suvremene umjetnosti Wrocław (MWW) Wroclaw, 25. rujna 2015. – 30. studenog 2015.

Međunarodna razmjena izložbi: Nova umjetnost za novo društvo – Izložba iz fundusa MSU-a

Tijekom 2015. i 2016. planirana je razmjena izložbenih projekata s Muzejem suvremene umjetnosti Wrocław. MSU će se u Wroclawu u rujnu 2015. na dva kata izložbenog prostora predstaviti presjekom radova iz svoga bogatog fundusa, dok će MWW 2016. godine u prostoru za povremene izložbe zagrebačkog MSU, predstaviti avangarde umjetničke pojave koje su se razvijale u Wroclawu od 1966. do 1981. godine (vizualna poezija, izložbe avangardnih umjetnika u galerijama Mona Lisa, galeriji Permafo, mail art, radovi umjetničkog kolektiva LUXUS).

Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, bila je, prema riječima nekih od najvažnijih umjetnika onog vremena, najotvorenija javna institucija u tadašnjoj Jugoslaviji. To se prije svega odnosi na njezinu mogućnost da generira važne umjetničke pojave u i međunarodnom i lokalnom kontekstu. Riječ je o vremenima u kojima umjetnička intervencija ulazi u tvornicu, u znanstveni laboratorij ili postaje dijelom gradskog tkiva. Neoavangardnu paradigma koja je umjetnost željela učiniti dostupnom svima kroz sredstva masovne proizvodnje ne samo iz pozicije promatrača već i autora, desetak godina kasnije zamijenit će participativni događaji i intervencije koji su različitim strategijama brisali granicu između umjetnika i publike.

Značajan izdavački iskorak toga vremena bili su časopisi BIT international i SPOT, koje je Galerija izdavala unutar iznimno produktivnih desetak godina između 1968. i 1978. Izlazili su u relativno kratkom razdoblju, u sredini koja je već poznavala i izdavala umjetničke časopise i knjige umjetnika, kao sredstvo razmjene i diseminacije ideja i vizualnih istraživanja. Brojni radovi i intervencije predstavljeni na njihovim stranicama među najvažnijim su segmetima fundusa i dokumentacijskih zbirki MSU, koje s iznimnim zadovoljstvom predstavljamo u Wroclawu kao početak suradnje s MWW.

Kustosice: Jasna Jakšić, Ivana Kancir


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.