Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Bijela noć – Radiant Tree u MSU

MSU, 2. kat prostora za povremene izložbe, subota, 26. 9. 2015, od 16 do 1

HE-HE COLLECTIF – Radiant Tree

U subotu će i Zagreb imati parišku Nuit blanche – večer i noć kada su do kasno otvorene kulturne institucije i kada se najširoj publici predstavljaju razni kulturni događaji. Završetak je to Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Tim povodom umjetnički kolektiv HE-HE izvest će svoju poznatu instalaciju Radiant Tree u MSU-u, kao dio izložbe Nepokorena šuma i Radovan Ivšić.

Osim čarobnog, svjetlucavog drveta, tijekom Bijele noći možete besplatno razgledati i izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić.

HE-HE Collectif naziv je za britansko-njemački umjetnički par, Helenu Evans i Heika Hansena, koji se bave umjetničko-tehnološkim intervencijama u različitim prostorima s namjerom brisanja granica između umjetnosti i života. Studirali su dizajn, kompjuterski dizajn, scenografiju i tehniku na Royall College of Art u Londonu, a rade i djeluju u Parizu. Eklektičan spoj znanosti i umjetnosti izraz je njihove nakane da prošire područje umjetničkog stvaranja uporabom novih tehničkih dostignuća. Njihove intervencije u prostoru i instalacije zamišljene su kao platforma susreta i prožimanja umjetnosti, dizajna i neprestanog istraživanja novih načina integracije elektroničkih medija u okolinu. Jedno od njihovih najpoznatijih djela, odnosno intervencija, jest Radiant Tree. Riječ je o transformaciji običnog stabla u novi entitet koji zrači svjetlošću; lišće je impregnirano posebnom emulzijom koja ispušta fluorescentno zeleni sjaj pod utjecajem ultraljubičastog svjetla. Ta instalacija evocira istodobno mogućnosti napredne tehnologije i problematiku zagađenosti urbanih sredina te potiče na promišljanje o odnosu čovjeka i prirode.

Instalacija je dio izložbe Nepokorena šuma i Radovan Ivšić (24. 9. – 22. 11. 2015.)

Projekt je dio manifestacije: Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj / Rendez-vous, le festival de la France en Croatie.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.