Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje akademika Igora Anića: KAKO SU NASTALE NAŠE ŠUME; u povodu 250 godina hrvatskog šumarstva

utorak, 29. rujna u 17 sati; prostor izložbe, 1. kat

Uz izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, akademik Igor Anić, redoviti profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, održat će izlaganje, praćeno vizualnim materijalima, o značenju šuma i šumarstva u Hrvatskoj.

Premda su naše šume rezultat tradicije, znanja i mara generacija šumarskih stručnjaka, na žalost, o šumarstvu se u našoj javnosti malo zna. Bez obzira na bogatu povijest šumarstva i činjenicu da su hrvatske šume po svojoj prirodnosti i raznolikosti jedinstvene u Europi, oboje su još uvijek nepoznanica većini ljudi svih obrazovnih profila u Hrvatskoj. Predavanje je namijenjeno širokom krugu publike.

„Šume su najvažnije i najrasprostranjenije samoobnovljivo prirodno bogatstvo Republike Hrvatske, a šumarstvo djelatnost koja skrbi i gospodari o njima. Šumarstvo ima neposredan utjecaj na šume jer ih stvara, oblikuje, njeguje, obnavlja, održava i štiti. Time istodobno osigurava optimalnu i trajnu opskrbu čovjeka, okoliša i gospodarstva raznovrsnim šumskim dobrima. Zato su šume odraz šumarstva neke zemlje.“

Akademik Igor Anić redoviti je profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu i gostujući profesor na Mendelovom sveučilištu u Brnu. Redoviti je član HAZU-a i voditelj je Arboretuma HAZU u Trstenom. Predsjednik je Akademije šumarskih znanosti. Voditelj je nacionalne sekcije i član upravnoga vijeća asocijacije Pro Silva Europa. Član je uređivačkih odbora znanstvenih časopisa Šumarski list, Croatian Journal of Forest Engineering i Beskydy. Dobitnik je Medalje Gregora Mendela (2014). Njegova bibliografija sadržava 161 objavu od čega je 116 znanstvenih, 17 stručnih i 28 ostalihvrsta radova.

Uz ulaznicu na izložbu, predavanje je besplatno


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.