Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

"Šuma u muzeju", obiteljska subota uz izložbu Nepokorena šuma

3. listopada 2015. od 16 do 20 sati

Dvije izložbe

Kazališna predstava za djecu

Druženje s umjetnikom Krešimirom Zimonićem

Cijena ulaznice za cijelu obitelj: 50 kuna

U okviru izložbe Nepokorena šuma i Radovan Ivšić organizirali smo druženje za cijelu obitelj – posjet izložbi Nepokorena šuma uz stručno vodstvo, posjet izložbi ilustracija inspiriranih temom šume, autora Krešimira Zimonića te razgovor s tim poznatim umjetnikom, strip-crtačem i ilustratorom (predvorje), posjet lutkarskoj predstavi za djecu Šuma priča, autorice Krune Tarle, kazališne i likovne umjetnice (Školica).

12 -16 sati ̶ Nepokorena šuma i Radovan Ivšić – posjet izložbi uz stručno vodstvo

16 sati ̶ Šuma priča, lutkarska predstava, Školica

17 sati ̶ otvorenje izložbe Krešimira Zimonića, predvorje

17.30 sati ̶ razgovor s umjetnikom i potpisivanje stripova, predvorje

Nepokorena šuma i Radovan Ivšić

Na prvom katu prostora za povremene izložbe izrasli su zidovi naše prve jesenske izložbe, koja je posveta pjesničkom i dramskom opusu hrvatsko-francuskog književnika Radovana Ivšića. Oko 160 radova umjetnika od 17. stoljeća do naših dana, posvjedočilo je Ivšićevu davnu spoznaju: šuma je ta o kojoj ovisi opstojnost života kao takvog, a opstojnost šume, koja je postala pozornica svijeta, višestruk je čovjekov egzistencijalni izazov... Osim čudesnih likovnih djela, na izložbi je i etnografska, prirodoslovna i knjižna građa. U tom labirintu šumskih boja isprepliću se stvarna i imaginarna šuma.

Šuma priča

Lutkarska predstava namijenjena je za najmlađu publiku, za djecu od nepune dvije godine nadalje. Predstava je nastala prema motivima poznate pripovijetke ZLATOKOSA I TRI MEDVJEDA. Premda jednostavne i lako prenosive scenografije, predstava pruža cjelovit doživljaj kazališta zbog maštovite i profinjene estetike. Riječ je o predstavi koja je djeci zanimljiva, emocionalno topla i duhovita, a proizlazi iz njihovog doživljajnog svijeta i nalik je na dječju igru. Odgojne poruke kao što su vrijednosti obiteljske topline te odnos prema prirodi, kao i brojni edukativni momenti, u predstavi su prisutni u nenametljivom obliku.

Autorski tim:režija, scenografija, lutke, kostimi: Kruna Tarle; igraju: Ana Malnar, Magda Henok; dramatizacija i tekst: Tena Šnajder

Lutkarska predstava nastala je u koprodukciji umjetničke organizacije Kruna Tarle – art (grupa Fasade) i Centra mladih Ribnjak (Scena Ribica)

Šumska

Izložba ilustracija i stripova u predvorju prigoda je da prvi put izložimo poznate stripove i ilustracije Krešimira Zimonića, omiljenog strip-crtača, ilustratora i animatora. Njegov najpoznatiji strip Zlatka, tijekom više od četvrt stoljeća rastao je na stranicama Modre laste uz mnoge naraštaje djece i mladih. Na izložbi će biti predstavljeni stripovi Šumska; ilustracije za Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić te knjiga-slikovnica Kneja – vilinska šuma.

Šumska, strip po kojoj je naslovljena izložba, jedna je od četiriju vila (Morska, Gradska, Zračna), a nastavak je Priča iz davnine i stripa Zlatka. Šumska (kronika) , strip u kojem Kay, Zlatkin dečko, traga za Zlatkom, koja je na dvije godine „nestala“ iz svijeta stripa, ujedno je i potraga za očuvanjem prirode. Fotografija posječenog stoljetnog hrasta iz slavonske šume, samo je jedan od „okidača“ priče koja se događa u suvremenosti. Ukazujući na sječu šuma i posljedice industrijske revolucije davne 1900., strip nas na suptilan način angažira u promišljanju svijeta, prirode i opstanka čovjeka danas.

Razgovor s umjetnikom vodi Nada Beroš, muzejska savjetnica i voditeljica Pedagoškog odjela


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.