Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnikom Zlatanom Vehabovićem

N0 galerija, prizemlje MSU-a, petak, 2. listopada 2015. u 17 sati

Najnoviji slikarski ciklus jednog od najzanimljivijih umjetnika mlađeg naraštaja Zlatana Vehabovića (Banja Luka, 1982) naslovljen je „Temelji u blatu“ i predstavlja stanovitu prekretnicu u njegovu dosadašnjem stvaralaštvu. Sam naziv upućuje na umjetnikov svjesni zaokret od čvrste forme k rastakanju „u blatu“. Naziv se također odnosi i na slikarov subjektivan osjećaj nedostatnosti slikarskih temelja što ih je gradio tijekom studija, odnosno osjećaja da isključivo vlastitim slikarskim naporima mora graditi osnove slikarske vještine. Blato u temeljima može biti vezivni element koji jamči određenu trajnost, ali je istodobno sklon zgrušavanju, petrificiranju. Također, neotporan je na klizanje, primjerice, prilikom vodenih bujica.

Slike iz ciklusa „Temelji u blatu“ napućene su prizorima koji nemaju čvrsto sidrište u zbilji, središnja perspektiva se gubi a rubovi pojedinih platna su nagriženi slojevima sastrugane boje iz koje proviruje golo platno. Tematski, novi ciklus problematizira ulogu i važnost ljudskih skloništa ističući moćan psihološki aspekt mjesta u kojima tražimo zaklon. Vođen nagonom za konstrukcijom no bez želje da prepriča neki događaj Vehabović stvara slikarske predloške iz pronađenih fotografija koje potom računalno kolažira i generira u novi značenjski sklop. Nastambe ili skloništa sa slikarevih platana postoje, no njihovi su temelji u „blatu“, u njima ili oko njih nema ljudi, ona su nesigurna, krhka ili poharana.

U razgovoru s Vanjom Žanko, menadžericom izložbe, saznat ćemo što to Vehabovića privlači kataklizmičnim prizorima i kako se slikarski i ljudski nosi spram njih.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.