Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba Krešimira Zimonića: Šumska

otvorenje u subotu, 3. listopada u 17 sati

Izložba ilustracija i stripova u predvorju MSU-a prigoda je da prvi put izložimo poznate stripove i ilustracije Krešimira Zimonića, omiljenog strip-crtača, ilustratora i animatora. Njegov najpoznatiji strip Zlatka, tijekom više od četvrt stoljeća rastao je na stranicama Modre laste uz mnoge naraštaje djece i mladih. Na izložbi će biti predstavljeni stripovi Šumska; ilustracije za Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić te knjiga-slikovnica Kneja – vilinska šuma.

Šumska, strip po kojoj je naslovljena izložba, jedna je od četiriju vila (Morska, Gradska, Zračna), a nastavak je Priča iz davnine i stripa Zlatka. Šumska (kronika) , strip u kojem Kay, Zlatkin dečko, traga za Zlatkom, koja je na dvije godine „nestala“ iz svijeta stripa, ujedno je i potraga za očuvanjem prirode. Fotografija posječenog stoljetnog hrasta iz slavonske šume, samo je jedan od „okidača“ priče koja se događa u suvremenosti. Ukazujući na sječu šuma i posljedice industrijske revolucije davne 1900., strip nas na suptilan način angažira u promišljanju svijeta, prirode i opstanka čovjeka danas.

Razgovor s umjetnikom vodi Nada Beroš, muzejska savjetnica i voditeljica Pedagoškog odjela


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.