Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MIMO: Mark Mrakovčić i Barbari

Dvorana Gorgona, 11. listopada 2015. u 20 sati

Počinje nova sezona MIMO projekta koji treću godinu zaredom predstavlja kvalitetnu, autentičnu i originalnu domaću glazbenu scenu koja uspješno prati europske trendove te potiče i podupire ovo stvaralaštvo s ciljem povećanja njegove vidljivosti i kontinuiranog razvoja.

Na prvom koncertu treće MIMO sezone, 11. listopada u multimedijskoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti nastupit će Mark Mrakovčić, zagrebački glazbenik i producent širokih stilskih interesa, te istarski autorski alternativni indie rock sastav Barbari koje predvodi gitaristica i pjevačica Barbara Munjas.

Treća sezona MIMO-a drži se istog koncepta, družimo se jednom mjesečno (nedjeljom) od listopada ove godine do lipnja 2016.g., te na svakom od osam koncerata u sezoni - predstavljamo dva izvođača: jednog kantautora i jedan glazbeni sastav. Odabrani su prema tri osnovna kriterija: kvaliteta, autentičnost i nedovoljna zastupljenost u javnosti.Kako bi publici što bolje predstavili glazbenike, tijekom koncertne stanke razgovaramo sa stručnim gostima iz svijeta glazbe koji komentiraju koncert, kao i same izvođače, te scenu općenito. Ovaj put to su Željko Mesar (HRT – rukovoditelj odjela Glazbeni sadržaji), Dubravko Jagatić (glazbeni kritičar) i Andrija Ražnatović (gitarist - Gardens Of Hiroshima, Mašinko, Muscle Tribe Of Danger And Excellence)!

Željko Mesar, Dubravko Jagatić i Andrija Ražnatović sugovornici su koji otvaraju treću MIMO sezonu!

Koncerti imaju izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na više internet portala, te na MIMO Yotube kanalu.

Posebnom ugođaju na koncertima doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji omogućuju posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk

MIMO su pokrenuli udruga ViBRa, platforma Free Stage i HRT zbog zajedničke težnje pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb, a projekt podupire i HDS (Hrvatsko društvo skladatelja)

Mark Mrakovčić je zagrebački glazbenik, producent i snimatelj širokih stilskih interesa. Jednako se bavi kantautorskom, punk i indie scenom, no svoju je reputaciju stekao zahvaljujući radu s hvaljenim glazbenicama „akustičnog vala“ (Nina Romić, Irena Žilić, Sabina Herman). Ipak, snimio je više „glasnijih” bendova nego kantautora pa tako sam ističe rad sa grupama kao što su Mašinko, Kurve, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Them Moose Rush, ESC Life. U posljednje pak vrijeme snima s Lovely Quinces i J.R.August-om. Mrakovčić je surađivao i s redateljem Ivicom Buljanom u predstavi "Garaža", radio je glazbu za predstavu „Vilimov Šekspir“ u kinu Mosor, a bavio se i sinkronizacijom crtića. Od producentskih uzora ističe imena kao što su Rick Rubin, Steve Albini, Dave Pensado, David Bowie... Osim što producira druge glazbenike, Mrakovčić je i osebujni kantautor koji u svojim pjesmama manje mari za produkciju u tehničkom smislu i više ide na Lo-fi varijantu. Na koncertu će predstaviti svoj dugogodišnji projekt koji razvija još od svoje trinaeste godine, od nekadašnjeg banda Scroll do današnjeg tria Mark Mrakovčić (Tony Mrakovčić na bubnju, Ivan Vondraček na klaviru i Mark Mrakovčić na vokalu i gitari) koji je počeo izvođenjem Markovih kantautorskih radova. Međutim, prelaskom u sastav benda, počeli su raditi svoje stvari u najrazličitijim stilovima koji se protežu od laganog akustičnog folka do žestokih frenetičnih riffova i kombinacije crtičkih temica i apokaliptičnog rocka.

Barbari su istarski sastav koji svira autorski alternativni rock. Frontmenica benda i autorica tekstova te dijela glazbe je Barbara Munjas. Oni su novi bend, postoje od samog početka 2013. godine, ali nikako se ne može reći da su “novi” po glazbenom iskustvu, obzirom da se redom radi o iskusnim glazbenicima (Alen Bernobić – bas gitara, Barbara Munjas – vokal i gitara, Dino Kalčić – gitara, Ivan Benažić Benza – gitara, Goran Salvi – bubnjevi). Osim Barbare značajnu ulogu u bendu ima Alen Bernobić koji osim što svira bas gitaru piše glazbu, aranžira i producira, a posljednji album Barbara „Santa Barbara“ producirao je uz Marka Kalčića. No, u Barbarima svatko ima svoju kreativnu stranu, svatko u glazbi ostavlja svoj pečat i bez svakog bi pojedinca glazba zvučala drukčije . Jedan od razloga nastanka ovog benda je bio upravo to – utočište u kojem će svatko od njih moći dati sebe kroz glazbu, bez osvrta na tuđa razmišljanja, tj. biti ono što je. Njihova je glazba okrenuta prema rock maniri u koju su upleteni utjecaji funka, punka, bluesa, psihodelije.. . Sa vjetrom u leđa, na krilima odličnih recenzija debi albuma „Monfiorenzo underground“, godinu dana kasnije, početkom prosinca 2014.godine izbacuju drugi album naslova „Santa Barbara“. Uslijedile su i opet odlične kritike.

Barbari su trenutno jedan od najboljih hrvatskih bendova (Tim Hrvaćanin - Ziher.hr)... Barbara Munjas iliti ponajbolja hrvatska frontmenka (Jana Zidanič - Perun.hr). U njihovim pjesmama s drugog albuma sve je nekako sjelo na svoje mjesto. Svježina i lakoća pop melodija začinjena je znalački usklađenim žešćim rifovima dok sam album sadrži barem pet (od deset pjesama na albumu) potencijalnih hitova (Dubravko Jagatić - Cantus)... Barbara Munjas je sudeći po količini energije koju izbacuje domaće utjelovljenje Courtney Love ili Beth Ditto, a Rock'n'Roll voli energične osobe (Zoran Stajčić - Rolling Stone)...

Sve vas to čeka 11.listopada u MSU na otvorenju treće sezone projekta MIMO

Urednik programa: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko- izložbenu djelatnost MSU

Koncerti imaju izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na MIMO Youtube kanalu, te na: HRT portal, MSU, Grafička škola Zagreb,mixer.hr, terapija.net, muzika.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.