Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje murala „Open My Eyes That I May See“

MSU, utorak, 13. 10. u 18 sati

Pridružite nam se na predstavljanju murala "Open My Eyes That I May See", u utorak, 13.10. u 18 sati ispred zapadnog zida platoa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Nakon nekoliko tjedana oslikavanja, umjetnica OKO prekrila je zid MSU-a muralom pod nazivom "Open My Eyes That I May See", koji gleda na područje cijelog raskršća Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca. Sam naziv murala se, prema riječima autorice, referira na moć koju umjetnost ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti. Tu ulogu na sebe preuzima i Muzej kao utočište umjetnosti, pokušavajući neprestano potaknuti svakog pojedinca na preispitivanje vlastite percepcije svijeta oko nas. Svojim smještajem i veličinom mural je izložen svakodnevnom pogledu široke publike nastojeći afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva i vrijedne kulturne ostavštine našega vremena. No, oslikavanjem mural postaje i dio Zbirke slikarstva MSU, dodatno otvarajući Muzej novoj publici predstavljanjem umjetničkog rada koji je kontinuirano vidljiv, pristupačan i razumljiv svima. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja dodatno je potaknulo interakciju s prolaznicima započetu postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. "Dvostruki tobogan" Carstena Höllera, "Oči pročišćenja" Mirosława Bałke ili "Oblik prostora" Ivana Kožarića).

Više o OKO:

Umjetnica OKO izlaže svoje slike, murale i instalacije u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku, te MSU Zagreb, ali u isto vrijeme ostvaruje projekte i u javnom prostoru. Njezini radovi ugrađeni su u urbanu uličnu kulturu. Više od deset godina tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći različite tehnike poput linoreza, bakroreza i crteža. OKO također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.

Organizacija
MSU
Kustosica
Ana Škegro
Pokrovitelji
Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Sponzori
Hypo Alpe-Adria-Banka
Chromos-svjetlost
Motip Dupli
Partneri događaja / Event partners:
Beck's

Jamnica


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.