Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanja i radionice na 7. danima fotografije Arhiva Tošo Dabac

Arhiv Tošo Dabac i MSU, od 13. do 19. 10. 2015.

PREDAVANJA:

13. listopada 2015. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

Darko Šimičić, tajnik, istraživač, Institut Tomislav Gotovac u Zagrebu

Tomislav Gotovac: fotograf/redatelj

Predmet je izlaganja fotografski opus multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) nastao u razdoblju od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća sve do posljednjih godina njegova života. Gotovac u svojem radu izjednačuje život i umjetnost, mijenja ustaljeni slijed privatnog i javnog i koristi se fotografijom (uz film i body art) kao jednim od medija pogodnih za eksplikaciju tog stava. Na njegov je rad najviše utjecao film: bio je opsesivni promatrač svih filmskih žanrova, redatelj dokumentarno-eksperimentalnih filmova i fascinantan filmski pripovjedač. U fotografskom opusu sažeti su ključni postulati njegova umjetničkog djelovanja: djela nastaju u filmski koncipiranom procesu (umjetnik je scenarist, glumac i redatelj fotografskog djela), dok je uloga fotografa („direktora fotografije”) prepuštena nekom od brojnih suradnika.

Darko Šimičić (r. 1957.), likovni kritičar, član Hrvatske sekcije AICA. Suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.) gdje je zaposlen kao tajnik i istraživač. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na povijesne avangarde 20-ih i 30-ih godina (zenitizam, dada, Bauhaus, fotomontaže) i na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora, Tomislav Gotovac).

13. listopada 2015. u 19 sati / Arhiv Tošo Dabac

Zora Cazi-Gotovac, predsjednica, Institut Tomislav Gotovac u Zagrebu

Institut Tomislav Gotovac: Što učiniti s ostavštinom umjetnika?

Izlaganje će pružiti informacije o radu Instituta Tomislav Gotovac čiji je zadatak čuvanje, istraživanje i prezentiranje umjetnikova opusa. Tomislav Gotovac (1937. - 2010.) istaknuti je multimedijski umjetnik čiji opus pokriva filmsku, vizualnu i izvedbenu umjetnost. Još za života ostvario je zapaženu međunarodnu karijeru: izlagao je djela u brojnim domaćim i stranim muzejima i galerijama, filmovi su mu prikazivani diljem svijeta, a djela su pohranjena u domaćim i stranim muzejima. Nakon njegove smrti 2010. godine, umjetnikova obitelj našla se pred velikom odlukom - što učiniti s velikom i vrlo vrijednom ostavštinom koja je obuhvaćala umjetnička djela, dokumentaciju i začudnu prostornu instalaciju u stanu umjetnika? Briga o ostavštini, a time i o stanu u Krajiškoj 29 te prezentacija umjetnikova opusa kroz izložbe, publikacije, predavanja i prezentacije postali su osnovnim zadatkom Instituta koji se uspješno realizira u okviru njegove djelatnosti.

Zora Cazi-Gotovac je tijekom poslovne karijere bila voditelj niza projekata informatizacije gradske i državne uprave. Bila je supruga Tomislava Gotovca. Nakon njegove smrti, s kćerkom Sarah Gotovac osnovala je Institut Tomislav Gotovac.

15. listopada 2015. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

Janka Vukmir, povjesničarka umjetnosti, Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu

Fotografija Grupe šestorice autora, što smo naslijedili?

Janka Vukmir u svojem će izlaganju sažeti najvažnije značajke fotografskih radova članova Grupe šestorice, prikazati kakav je njihov utjecaj na današnje radove umjetnika i fotografa u Hrvatskoj i kakav su trag njihovi fotografski radovi ostavili na široj regionalnoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Janka Vukmir povjesničarka je umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica. Od 1993. do 1996. bila je pomoćnica ravnateljice, a od 1996. do 1998. ravnateljica Soros centra za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Suosnivačica je i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu od 1998. godine. Autorica je brojnih članaka, tekstova i priloga te je urednica brojnih kataloga o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Urednica je knjige Grupa šestorice autora.

Radionica: Džabe si krečio

14. i 19. listopada 2015. u 11 sati / Arhiv Tošo Dabac

Voditelj radionice: Petar Dabac, fotograf

Broj polaznika: 8

Oprema: digitalni fotoaparat ili mobitel

Naziv radionice Džabe si krečio ujedno je naziv Dabčeve fotografije grafita i ciklusa fotografija koje su bile izložene 2008. u Kuli Lotrščak.

U uvodnom će predavanju polaznici biti upoznati s kratkim pregledom njegova rada povezanog s fenomenom fotografiranja grafita kao i s izvornom idejom teme. U sklopu uvodnog izlaganja bit će prikazan film redatelja Silvestra Kolbasa o zagrebačkim grafitima.

Polaznici će biti upućeni na samostalno snimanje te će se njihovi radovi poslije komentirati u razgovoru s voditeljem radionice.

Radionica počinje u srijedu 14. listopada 2015. u 11 sati u Arhivu Tošo Dabac

Petar Dabac rođen je 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti 1960. surađujući u atelijeru Toše Dabca čije vodstvo preuzima nakon Tošine smrti 1970. godine. Kao samostalni umjetnik djeluje od 1966., a od 1970. član je ULUPUH-a. U razdoblju od 1980. do 1987. u galeriji osnovanoj u sklopu Atelijera Tošo Dabac organizira četrdesetak fotografskih izložaba domaćih i stranih autora. Jedan je od pokretača časopisa za fotografiju SPOT iz 1972. godine.

Šezdesetih godina izrađuje serije crno-bijelih portreta umjetnika, znanaca, prijatelja i predstavnika umjetničke scene, čime se nastavlja baviti i u sljedećim desetljećima. Sedamdesetih je godina dio generacije koja unosi konceptualni pristup u fotografiju, izrađuje prostorne instalacije, eksperimentira s fotokopijama i fotogramima. Godine 1999. i 2000. nastaje niz računalno generiranih grafika kao nastavak ideje fotograma. Te su grafike realizirane i izložene tek 2014. godine.

Godine 1982. objavljuje mapu fotografija Osjećaj prirode na kraju dvadesetog stoljeća (17 fotografija) s predgovorom Annie Le Brun. U drugoj polovici 80-ih izrađuje ciklus portreta u boji. Godine 1990. započinje fotografski dnevnik koji je do danas svojevrsni work in progress.

Od 1991. do 2008. predaje fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

U razdoblju 1990.-1995. nastaje prvi dio fotografskog dnevnika Lieber Pero, djela kojim se autor nastavlja baviti sljedećih godina.

Član je ULUPUH-a od 1970., a izlagao je na mnogobrojnim samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Radionica: TXT - MSGS

17. i 18. listopada 2015. u 11 sati / prostor Baunet caféa / MSU

Voditelj radionice: Luka Kedžo, fotograf

Broj polaznika: 8

Poželjna dob: od 10 do 16 godina

Prethodno znanje: nije uvjet

Oprema: škare, ljepilo, flomasteri, fotografije

Polazna je točka radionice je rad s fotografijama koje prikazuju urbanu okolinu u najširem smislu. Fotografije koje prikazuju urbanu arhitekturu, tj. grad, na neki nas način uvlače u već postojeće svjetove koji imaju „okamenjen pogled“ i svojevrsnu fiksiranost materijala, što će se radom na ovoj radionici pokušati promijeniti.

Polaznici će se koristiti već postojećim fotografijama preuzetima iz publikacija ili osobnih arhiva i tako pristupiti kreiranju novih fotografija kolažiranih u slobodnom duhu gdje je svaka kreativna ideja dobrodošla.

Namjera je polaznicima pružiti ideje i poticaje za kreiranje alternativnih svjetova, ali i alternativnih mogućnosti stvaranja same fotografske slike.

Polaznici će biti upoznati s različitim fotografskim tehnikama i manipulacijama kao i s radom autora koji su na tom tragu djelovali ili još uvijek djeluju. Nakon uvodnog dijela te upoznavanja s tehnikama i mogućim načinima rada, polaznici će početi realizirati vlastita djela uz mentorstvo voditelja radionice. Pri završetku radionice održat će se predstavljanje najboljih radova na zajedničkoj izložbi polaznika 7. dana fotografije. Za ovu radionicu nije potrebna profesionalna fotografska oprema kao ni prethodno znanje iz fotografije, već dobra volja, zainteresiranost i otvorenost prema novom načinu rada i razmišljanja.

Radionica počinje u subotu 17. listopada 2015. u 11 sati u prostoru Baunet caféu / MSU

Luka Kedžo rođen je u Dubrovniku 1986. godine. Završio je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svojem radu koristi se različitim pristupima fotografiji kao i njezinoj prezentaciji javnosti.

Osim na samostalnoj izložbinazvanoj Odgovornost u Galeriji Inkubator u Zagrebu 2012. godine, izlagao je na više skupnih izložbi. Do sada je vodio nekoliko radionica fotografije, od kojih je jedna održana u CEKATE-u, dok su druge održane u sklopu Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac (MSU), Nultih dana galerije SKC u Rijeci te u Senior centru zaklade Zajednički put na Jarunu. Član je grupe Komična Hunta. Živi i radi u Zagrebu.

AUTORICA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić

ORGANIZACIJA I KOORDINACIJA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić, Ivana Janković

STRUČNA SURADNICA: Jelena Mayer

Program 7. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac i izložba realizirani su sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Zahvaljujemo svim suradnicima, autorima predavanja, voditeljima radionica i volonterima na potpori, predanom radu i pomoći u realizaciji projekta 7. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac.

Zbog ograničenog broja polaznika molimo zainteresirane da se prijave za radionice na adresu elektroničke pošte arhiv.toso.dabac@msu.hrUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.