Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje knjige: Mladenka Šolman: JASENKA BULJ, slikarstvo, fotografija, video

petak, 23. listopada 2015. u 19.30 sati, Baunet caffe

Na predstavljanju sudjeluju:

mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a,

recenzenti knjige: akademik Tonko Maroević i dr. sc. Sandra Križić Roban,

Leila Topić, kustosica MSU-a

Jasenka Bulj, akademska slikarica

Predstavljanje moderira urednica Nives Tomašević.

Monografija Jasenke Bulj presjek je 35-godišnjega rada slikarice proširenog fotografijama i video radovima. Uvodni tekst Mladenke Šolman prati, analizira i ocjenjuje razvojnu liniju djela Jasenke Bulj slijedom ključnih etapa i primjernih radova.

Uz uvodni esej i reprodukcije izabranih djela, knjiga sadrži i opširnu biografiju (s fotografskim prilozima), katalog prezentiranih djela, biografiju i prijevod na engleski jezik, što ukupno čini oko 150 stranica teksta, 152 ilustracije u boji i brojne bilješke. Slikarstvo Jasenke Bulj posjeduje razvojnu dosljednost i uvjerljivu osobnost jezika i tema. Rezultat su osviještene pozicije i spontane izvedbe. Polazeći od scena interijera, egzistencijalnih tema, pejzažnih uvida i ekoloških refleksija, od slikarstva, fotografije do video radova, autorica je širokim obuhvatom tema, razina i medija superiorno izrazila odnos čovjeka, prirode i suvremene stvarnosti radovima jedinstvene i začudne organizacije.

Mladenka Šolman: JASENKA BULJ; Slikarstvo, fotografija, video

Izdavač: Naklada LJEVAK

Format: 22 x 28 cm

Broj stranica: 250

Uvez: tvrdi, 189 kn

Urednica: Nives Tomašević

Prijevod na engleski: Graham McMaster

»Monografska obrada djela Jasenke Bulj u interpretaciji vrsne kritičarke i dugogodišnje kustosice Moderne galerije u Zagrebu Mladenke Šolman započinje naizgled jednostavnim navodom o počecima autoričina rada u vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ova se odluka daljnjim čitanjem monografskog teksta pokazuje kao logična, jer se mnogi likovni elementi koje Jasenka Bulj koristi u svom radu, kao i specifična estetika, kontinuiraju tijekom godina, a njihove izvore pronalazimo upravo u formativnom razdoblju.

Rafiniran rukopis i meditativne scene čine njezin opus prepoznatljvim, unatoč okolnoj 'buci' i često agresivnoj smjeni tendencija, koja zbog toga djeluje aktivnijom i zanimljivijom nego što u stvari jest. U takvoj konstelaciji Jasenka Bulj ostaje dosljednja svojim interesima koje je zarana prepoznala i opisala upravo Mladenka Šolman – interijerne scene uvijek će biti obogaćene detaljima iz 'vanjskog svijeta', pozorno komponiranim površinama i mrljama zelenog impasta, na primjer, čime će vješto povezati svoju intimu i vanjski svijet koji neminovno zahvaća pogledom.«

Iz recenzije dr. sc. Sandre Križić Roban, znanstvene savjetnice, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu

O autorici

Mladenka Šolman hrvatska je povjesničarka umjetnosti (Split, 28. XII. 1933). Diplomirala je 1961. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao muzejska savjetnica u Modernoj galeriji u Zagrebu (1970. – 2000.) vodila zbirku hrvatskog slikarstva prve polovice XX. st. Istražuje modernu i suvremenu hrvatsku umjetnost. Od 1963. objavljuje kritike i osvrte u stručnim časopisima, novinama i radio–emisijama. Autorica je više retrospektivnih i monografskih izložaba i predgovora u katalozima brojnih samostalnih izložaba. Monografije: Branko Ružić, 1977.; Ljubomir Stahov, 1982.; Boris Dogan, 1985.; Zorislav Drempetić Hrčić, 1989.; Željko Hegedušić, 1998.; Josip Diminić (Vlado Bužanćić, Mladenka Šolman) 2000.; Šime Perić, (Tonko Maroević, Mladenka Šolman) 2003.; Dražen Trogrlić, 2003.; Josip Diminić: Ljepoti je mjesto u Kini (Mladenka Šolman, Zdravko Zima) 2007.; Jasenka Bulj, 2015. Član je Hrvatske sekcije AICA / Association Internationale des critiques d'Art od 1977. godine.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.