Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje na 7. danima fotografije ATD: Monika Faber

Školica, 23. listopada 2015. u 18 sati

dr. sc. Monika Faber, povjesničarka umjetnosti, ravnateljica, Institut Photoinstitut Bonartes u Beču

Rani primjer konceptualne fotografije: Dokumentiranje bečkih gradskih zidina 1858. / An early Example of Conceptual Photography: The Documentation of Vienna’s City Walls in 1858

Odjel za fotografiju osnovan je pri Carskom poduzeću za tisak u Beču već 1850. godine, a taj se novi medij ondje koristio za pitanja javnog interesa, s naglaskom na dokumentarnim značajkama. Godine 1858. austrijska je Vlada naručila seriju fotografija bečkih gradskih zidina koje su se uskoro trebale rušiti. Umjesto imitacije tradicionalnih vizura, fotografi Poduzeća za tisak primijenili su neobičan koncept dokumentiranja građevine u cijelosti.

Predavanje Monike Faber održat će se na engleskom jeziku.

Monika Faber, rođena u Beču 1954. godine, istaknuta je povjesničarka i teoretičarka fotografije. Nakon studija povijesti umjetnosti i arheologije, doktorirala je na bečkom sveučilištu. Od 1979. do 1999. bila je kustosica u Muzeju moderne umjetnosti Zaklade Ludwig u Beču. Njezinom zaslugom 1999. formirana je Zbirka fotografije kao poseban odjel pri muzeju Albertina, a bila je i voditeljica Zbirke do 2008. godine. Svoja kontinuirana znanstvena istraživanja i vrednovanja fundusa fotografskih zbirki predstavila je nizom izložbi kao i pratećih kataloga. Osim u Austriji, priredila je brojne izložbe u značajnim svjetskim muzejima. U nakladi muzeja Albertina u Beču objavila je seriju knjiga pod naslovom Beiträge zur Geschichte der Fotografie in Österreich (Prilozi za povijest fotografije u Austriji) u suradnji s Maren Gröning, u kojima predstavlja istaknute fotografske osobnosti, ali i problematizira pojedine fenomene povezane s medijem fotografije u sociokulturnom kontekstu. Svojim radom značajno je proširila raspon tema i osvijetlila do tada potpuno neistražene segmente povijesti fotografije. Prof. dr. Monika Faber danas je ravnateljica instituta Photoinstitut Bonartes u Beču koji je osnovala nakon odlaska iz Albertine 2011. godine. Na bečkom sveučilištu predavačica je kolegija Povijest fotografije, a paralelno je kustosica Neue Galerie u New Yorku.

AUTORICA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić

ORGANIZACIJA I KOORDINACIJA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić, Ivana Janković

STRUČNA SURADNICA: Jelena Mayer

Program 7. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac i izložba realizirani su sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Zahvaljujemo svim suradnicima, autorima predavanja, voditeljima radionica i volonterima na potpori, predanom radu i pomoći u realizaciji projekta 7. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.