Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Z. Makovića uz izložbu „Remek-djela iz zbirke Farnesina.“

MSU, Baunet café, 22. listopada u 18 sati

Na izložbi „Remek-djela iz zbirke Farnesina. Pogled na talijansku umjetnost od pedesetih godina“ zastupljena su ključna imena protagonista umjetničke scene djelima koja se čuvaju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, točnije u Palazzo della Farnesina u Rimu, ali i u mnogim drugim uglednim javnim i privatnim zbirkama. Riječ je o djelima koja predstavljaju velike dionice poslijeratne umjetnosti u kojima je upravo Italija dala značajan doprinos.

Uz bogat vizualni materijal, prof. dr. sc. Zvonko Maković, u svojem će predavanju objasniti vremenski kontekst u kojemu su ta djela nastajala, te nas opširnijim uvidom u stvaralaštvo pojedinih umjetnika upoznati s njihovim poetičkim načelima. Od enformela, spacijalizma i Grupe Azimuth, preko novog realizma i Novih tendencija, sve do pokreta arte povera i konceptualne umjetnosti, te konačno transavangarde iz posljednjih desetljeća 20. stoljeća, na sažet će način objasniti kako talijansku posebnost, tako i širi kontekst u europskoj umjetnosti, kao i doticaje s hrvatskom umjetničkom scenom.

Prof. dr. sc. Zvonko Maković od 1975. do 2013. bio je zaposlen na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te je bio šef Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije na tom odsjeku. Autor je brojnih monografija, tematskih izložbi, te kontinuirano objavljuje likovne kritike i studije s područja moderne i suvremene umjetnosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.