Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Masbedo: Glima

Medijska fasada, 23. 10. do 3. 11. 2015.

Video rad „Glima“ kojim se duo Masbedo, u sklopu izložbe „Remek-djela iz zbirke Farnesina. Pogled na talijansku umjetnost od pedesetih godina do danas“, predstavlja na medijskoj fasadi MSU-a, jedan je od niza radova nastalih za vrijeme boravka umjetnika na Islandu. Zaokupljeni stanjem zemlje teško pogođene ekonomskom krizom, Islandu pristupaju kao metafori suvremenog zapadnog društva, a u njegovim monumentalnim i apokaliptičnim krajolicima, ogoljenosti, nedefiniranosti i praznini nalaze odgovarajuću scenografiju za tematiziranje najdubljih slojeva ljudske psihe i emocionalnosti. Na podlozi Lacanove psihoanalitičke teorije, radovi Masbeda propituju koncept nedostatka, odnosno nemogućnosti komunikacije i potpunog razumijevanja u odnosu između žene i muškarca.

Pod imenom Masbedo djeluju talijanski video umjetnici Nicolò Massazza (1973) i Iacopo Bedogni (1970). Umjetnici koji se zbog svojeg razgranatog i originalnog multimedijskog pristupa danas ubrajaju među cjenjenije video umjetnike na europskoj sceni, istražuju govor pokretne slike u raznim formama predstavljanja od site-specific instalacija, preko audio-vizualnih performansa, fotografije i kazališta do dugometražnih filmova.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.