Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje na 7. danima fotografije ATD: Sandra Križić Roban

Arhiv Tošo Dabac, 29. 10.1015. u 18 sati

dr. sc. Sandra Križić Roban, znanstvena savjetnica, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu

Konstrukcije, uprizorenja i kanali

„Noga koja šutira kruh. Ruka koja baca kamen. Pero kojim je nešto napisano. Portret koji to nije, jer u stvari služi kako bi se izmjerilo vrijeme i pokret.

Fotografija se gotovo bez razmišljanja smatra medijem percepcije. Što činiti kad fotografija izmiče tradicionalnom statusu i tek je dio idejnog procesa koji joj je prethodio? Kako postaviti slike u vremenu koje egzistira na ruinama fotografske kulture kakvu smo poznavali? U predavanju će se prezentirati nastavak istraživanja konceptualne fotografije, konstrukcije, uprizorenja i kanali kojima umjetnici prenose svoje ideje.” (Sandra Križić Roban, iz najave predavanja)

Sandra Križić Roban doktorirala je na području povijesti umjetnosti te se bavi kritikom, kustoskom praksom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu te je glavna urednica časopisa Život umjetnosti. Djeluje kao članica Ureda za fotografiju, udruge za suvremenu fotografiju u Hrvatskoj (www.croatian-photography.com). Nedavno je objavila knjige Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas: odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda (2013.) i Na drugi pogled: pozicije suvremene hrvatske fotografije (2010.). Njezini recentni kustoski projekti suOvo ni/je moj svijet (s Anom Opalić, 2015.), Arhivi, preraspodjele i premještanja (s Reinhardom Braunom, 2014.), Nulta točka značenja: nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj (2013).

AUTORICA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić

ORGANIZACIJA I KOORDINACIJA 7. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC: Marina Benažić, Ivana Janković

STRUČNA SURADNICA: Jelena Mayer

Program 7. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac i izložba realizirani su sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Zahvaljujemo svim suradnicima, autorima predavanja, voditeljima radionica i volonterima na potpori, predanom radu i pomoći u realizaciji projekta 7. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.