Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnicom MELITOM KRAUS

slobodna srijeda, 4. 11. 2015. u 17 sati

"Nepokorena šuma i Radovan Ivšić", 1. kat

Okupljanje u predvorju Muzeja

Razgovor moderira: Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica

Slikarstvo samouke slikarice Melite Kraus (1954) proizlazi iz traganja za vlastitim identitetom. Autorica stvara instinktivno, neopterećeno. Među ponajboljim je predstavnicima tzv. outsider arta u Hrvatskoj, a teme njezinih slika u posljednje se vrijeme temelje gotovo u potpunosti na identitetu židovskog naroda i njegove povijesti, kao i na pričama i legendama. Slikajući svoje Slikopriče, autorica pripovijeda neprekinutu priču o potonulom svijetu židovskog shtetla. Priče oblikuje oslikavajući svitke o Exodusu, Golemu ili Lilith, a slike velikih formata prikazuju Grad Chelm, svijet klezmera, židovskih glazbenika, svadbe, ljubavi, te temu rastanka sa starim krajem. Arhetipska sjećanja pretvara u simbole koji „oživljavaju“ u likovima na slikama.

Na izložbi Nepokorena šuma i Radovan Ivšić njezina slika Lilith nalazi se u sekciji Šuma preobrazbi u kojoj se spajaju mračne šumske sile i stare legende i običaji.

U židovskoj mitologiji Lilith je prva žena koja je stvorena iz zemlje, a njezin se lik pojavljuje i u mnogim drugim mitovima i legendama.

O poveznici šume i njezinih sila s umjetnošću Melite Kraus razgovarat će Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica Pedagoškog odjela.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.