Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnikom: Nemanja Cvijanović

Zbirke u pokretu, četvrtak, 29.10. 2015. u 17 sati

Rad DO NOT FUCK WITH SOCIAL DEMOCRACY (ili u prijevodu Ne zajebavaj se sa socijal demokracijom) je objekt s fotografijom bijele zastave. Motiv bijele zastave moguće je vidjeti samo kroz crveni filter postavljen ispred njega. Čineći upitnim što je zapravo istinito, to jest dovodeći gledatelja u nedoumicu što zapravo vidi, bijelu ili crvenu zastavu s njihovim jasnim simboličnim značenjem, Cvijanović govori o mehanizmima proizvodnje i nestalnosti ideoloških privida.

U jeku predizborne kampanje parlamentarnih izbora u kojoj su se snažno zaoštrili suprotni polovi hrvatske političke scene valja iz perspektive umjetnosti upozoriti na sve oblike manipulacija kojima smo izloženi, na sve moguće manifestacije "obojanih" ideologija koje će nas udaljiti od temeljnih zadataka politike i njene uloge alata u razvoju demokracije.

DO NOT FUCK WITH SOCIAL DEMOCRACY nagrađen je i otkupljen na natječaju T-HTnagrada@msu 2013. godine.

Nemanja Cvijanović međunarodno je afirmirani interdisciplinarni umjetnik koji u svom dugogodišnjem umjetničkom radu koristi različite medije i tehnike vizualnih i performativnih umjetnosti. Njegovo stvaralaštvo zasnovano je na konceptualnim, odnosno, post-konceptualnim postavkama, a razvija se kroz praksu kolektivnog performansa, izvedbu instalacija i interaktivnih objekata, produkciju videa i multimedijskih projekata, slikarstva, fotografija i radova sa zvukom. Fokus zanimanja Nemanje Cvijanovića je propitivanje i razotkrivanje mehanizama proizvodnje, manipulacije i potrošnje značenja u postmodernoj kulturi zasnovano na kritičkom odnosu spram ideoloških i estetskih sustava modernističke kulture i društva. Njegova se kritika manifestira u umjetničkim djelima zasnovanim na strukturalnom i značenjskom poretku već postojećih radova, povijesnih događaja ili pojava izvedenim metodom mimezisa i/ili simulacionizma te korištenjem vizualnog meta-jezika. Cvijanović povezuje prošlost i sadašnjost, paralelne realnosti različitih društvenih poredaka i različite umjetničke strategije.

S umjetnikom razgovara Tihomir Milovac, muzejski savjetnik.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.