Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: ŠUMA U ČOVJEKU, ČOVJEK U ŠUMI

Prostor izložbe, srijeda, 11. 11. 2015. u 18 sati

Ingrid Šafranek i Maja Zorica, profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu analiziraju prirodu kao realiziranu metaforu, estetiku nadrealizma, kako umjetnost objedinjuje ideju i zbilju, ali i kako se erotsko iskazuje u nadrealističkom…

Naslov izložbe, Nepokorena šuma, sadrži u sebi izvjesnu ideju čovjeka i izvjesnu predodžbu zbilje. "Šuma" predstavlja model prirode oko nas, ali isto tako i prirodu u nama, to jest onu slabo razvidnu, tamnu, unutrašnju "drugost". Atribut "nepokorenosti" odnosi se zacijelo na vertikalu stabla kao i na prkos moralno uspravnog čovjeka-subjekta. A možda prije svega na žilavu, ustrajnu i urođenu samoobnovljivost prirode koja, kao relativna vječnost i "prostor svetoga na Zemlji", čovjeka ujedno nadživljava, podupire i krijepi.

"Šuma" je ovdje tako i simbol i krajolik, pojavna zbilja što se proteže u prostoru i višestruka alegorija. Ona je i stvar i ideja, konkretno i apstraktno, mit i doživljaj čula ujedno.

Umjetnost povezuje ta dva temeljna pola zapadnjačke metafizike, time što metaforom premošćuje protuslovlja ali tako da suprotnosti ostaju istodobno i razdvojene i u dijalogu.

Ono što prepoznajemo kao koncept izložbe ujedno je ključ za estetiku nadrealizma i za poetiku Radovana Ivšića. Izložba pokazuje ideju aporijske sljubljenosti kontradikcija kroz metamorfoze stvarnosti na primjeru multimedijskih izložaka raznorodnog porijekla. Oni su okupljeni oko ideje začudne sličnosti nesličnoga, koja izmiče izravnoj iskazivosti. "Šuma" je ovdje postala sam prostor muzeja: ona je realizirana metafora prirode, u umjetnosti i njena višestruka interpretacija. Za autore (i gledatelje) postav prati opus nekoć buntovnog pjesnika ali ga ne prepričava. Propituje se, naprotiv, što je danas ostalo od sudbine Moderne i smisla umjetničkog angažmana uopće. Osim sljubljenosti slike i jezika, to je zacijelo prizor govora nesvjesnog, kao onog dubinskog, erotskog i snovitog sloja u čovjeku iz kojeg se stvara.

Izložba je ozbiljan umjetnički projekt, na tragu jednog iznimnog opusa, realizacija dijaloga heterogenih prispodoba neizrecivog. Ona time oživljava i osuvremenjuje duh i smisao nadrealizma koji upravo u nesvjesnom vidi samu bit i temeljnu motivaciju umjetnosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.