Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izvedba muzeja: o resursima

srijeda, 18. 11. 2015. od 10 do 18 sati

Seminar (Baunet caffe) i prezentacija radova u stalnom postavu i na Medijskoj fasadi MSU-a

Uveličan raznobojni kvadrat treperio je i mijenjao se točno u središtu njegova vidnoga polja. Nalikovao je nekoj apstraktnoj slici. Gotovo da se mogao sjetiti umjetnikova imena, bilo mu je na vrhu jezika… Imao je snažan dojam da se radilo o nekakvom telepatskom kontaktu iz vrlo daleke točke, da je neka televizijska kamera prelazila preko postava slika nekog muzeja. Zatim se sjetio da je lenjingradski muzej navodno posjedovao izvanrednu zbirku francuske apstrakcije, a onda je pomislio da je neka sovjetska televizijska ekipa neprestano vrtjela prikaze tih slika te ih golemom brzinom s udaljenosti od deset tisuća kilometara slala njemu. Sovjeti su radili nekakav telepatski pokus koristeći se materijalom iz svoga Muzeja moderne apstraktne umjetnosti koji su slali nekom drugom i taj čudesan prikaz slika iz cjelokupne lenjingradske zbirke sada se odvijao pred njegovim očima.

Philipp K. Dick: Nicholas Brady

Osnovnim muzejskim resursima smatraju se zbirke, arhivi i knjižnice. No, iza zbirki stoje strategije otkupa, kao i određene programske odluke čiji se tragovi nalaze upravo u institucionalnim arhivima, dok knjižnične zbirke svjedoče o uvjetima proizvodnje znanja koje se prenosi unutar muzejske djelatnosti. S druge strane, institucionalna povijest, međugeneracijski prijenos znanja, metodologija i društveni kapital koji pojedine umjetničke institucije uvezuje s lokalnom, ali i međunarodnom scenom, među najznačajnijim su, ali i nedovoljno vidljivim resursima ustanova u kulturi.

Međunarodni projekt Izvedba muzeja / Performing the Museum umjetnicima, istraživačima i publici daje na čitanje ne samo muzejske zbirke i arhive nego i pisane, nepisane i moguće povijesti koje se provlače kroz intervencije putem kojih pozvani umjetnici, teoretičari, istraživači i publika ulaze u muzejsko tkivo. Serija predavanja, umjetničkih prezentacija i razgovora koja će se održati u prostoru Baunet caffea i u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti nastoji ukazati na moguće interpretacije i nova čitanja materijalnih ali i nematerijalnih, neopipljivih resursa kako institucionalne tako i izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti.

U prvom će se dijelu seminara Dunja Kučinac i Matija Mrakovčić održati predavanja o Centru za dokumentiranje nezavisne kulture, Tihana Puc o mapiranju i izložbi, umjetnicima, institucijama i njihovim vezama dok će predstavnici partnerskih institucija i njihovi suradnici u projektu Izvedba muzeja - Andreja Hribernik iz Koruške galerije likovnih umjetnosti, Sanja Kojić Mladenov i Gordana Nikolić iz Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine, Oriol Fontevilla iz Fundacije Antonija Tapiesa i Jasna Jakšić iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s dizajnericom Rafaelom Dražić - predstaviti svoje institucije, resurse i produkcije. Ana Kutleša će predstaviti istraživanje o privatnim arhivima u Informacijskom i dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti, te o položaju muzejskih arhiva u vrijeme sve većeg zahtjeva za komercijalizacijom i komodifikacijom javnih dobara, poput muzeja i njihovih aktivnosti.

Poviješću i zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb u kontekstu projekta Izvedba muzeja kroz ponavljanje svog performansa bavi se Dalibor Martinis koji će, u javnom intervjuu s kustosicom Leilom Topić, razgovarati o performansu Čuvar na izložbi, prvi put izvedenom 1976.kao dio izložbe Konfrontacije u Galeriji suvremene umjetnosti. Izložba u kojoj je kustos izložbe, Dimitrije Bašičević Mangelos, uz radove iz zbirke suvremene umjetnosti i zbirke Benka Horvata, ravnopravno postavio reprodukcije umjetničkih djela i tekstove o umjetnosti, a Dalibor Martinis izveo je akciju čuvanja umjetnina. Danas, gotovo četrdeset godina poslije, neki od radova s izložbe nalaze se u stalnom postavu Muzeja, a fotografije performansa Dalibora Martinisa i Željka Jermana su, uz katalog i pozivnicu, jedina za sada dostupna dokumentacija te izložbe.

Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović) svojom će intervencijom u stalnom postavu i javnim vodstvom predstaviti rad Priče o okvirima, koji se tiče institucionalne proizvodnje konteksta, percepcije i valorizacije umjetničkog rada. Osnova je digitalna baza podataka u nastajanju koju Fokus Grupa razvija u sklopu projekta, a koja okuplja i organizira podatke o institucijama moderne i suvremene umjetnosti na međunarodnom nivou. Tekstualne intervencije u postavu muzeja informiraju o raznim događajima vezanim za uspostavljanje, razvoj i vodstvo institucija globalne moderne i suvremene umjetnosti, koje u pravilu ne ulaze u povijesno umjetnički narativ. Tekstualne “kartice” indeksiraju razvoj umjetničkog infrastrukturnog konteksta, paralelno razvoju umjetničke produkcije, koja je predstavljena u postavu muzeja.

Danski će umjetnik Soren Thilo Funder govoriti o radu nastalom za vrijeme rezidencijalnog boravka u MSU u travnju 2015. Film, koji će se prikazati na Medijskoj fasadi i u stalnom postavu, bavi se čuvenom slikom Pafama Josipa Seissela, ali unutar čitanja znanstveno-fantastične priče američkog pisca Philippa K. Dicka Nicholas Brady. Hladnoratovska apokaliptična vizija iz Dickove priče, u kojoj apstraktna umjetnost igra glavu ulogu, raspliće se upravo u prostorima zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Raspored

10:00- 10:15 Snježana Pintarić: Uvod

10:15-10:45 Dunja Kučinac i Matija Mrakovčić: Abeceda nezavisne kulture

10:45-11:15 Tihana Puc: Mapiranje izložbi – mreža umjetnika i institucija

11:30-12:00 Andreja Hribernik (Koroška galerija suvremenih umetnosti): Približavanje - zbirka KGLU

12:00-12:30 Oriol Fondevilla (Fundacija Antoni Tapies): Open source prototypes

12:30-13:00 Sanja Kojić Mladenov i Gordana Nikolić: Muzej, umjetnici i pamćenje

13:00-13:30 Jasna Jakšić i Rafaela Dražić: Izbor iz muzejske dokumentacije

13:30-14:30 pauza za ručak

14:30-15:15 Ana Kutleša

15:15-16:00 Soren Thilo Funder – razgovor s umjetnikom

16:00–17:00 Fokus Grupa: Priče o okvirima (vodstvo po stalnom postavu MSU)

17:00 – 18:00 Dalibor Martinis: javni intervju s Leilom Topić (2. kat stalnog postava MSU)

Predavanja, vodstva i prezentacije održat će se na engleskom i hrvatskom jeziku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.