Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Jane Austen: Ponos i predrasude: scena za Dvoje

Dvorana Gorgona, četvrtak, 10. prosinca 2015. u 20 sati

Anton Podbevšek Teater, Novo Mesto

Koncept i režija: Matjaž Berger

Dramatizacija: Eva Mahkovic, prema motivima misli Alaina Badioua

Nema ljubavi bez rizika, kao što nema ni rata bez mrtvih! Duboko, autentično, neposredno iskustvo Drugog nezamjenjivo je za puninu života.

Jedan od najpopularnijih i najomiljenijih ljubavnih romana, Ponos i predrasude Jane Austen, doživio je brojne filmske i televizijske adaptacije, ali izazov je i kazalištarcima. Od prve slavne rečenice: "Općenito je poznata činjenica da je bogatu neoženjenu čovjeku žena prijeko potrebna" gradi se glavna tema romana, a to je: predbračno udvaranje i dobra udaja/ženidba. Ta klasična priča o ljubavi i nerazumijevanju u strogo klasnom engleskom društvu, osim društvenih aspekata sadrži i suptilnu psihologiju ljubavi. Odnos između glavnih junaka, Elizabeth i Darcya, gradi se, elem, na njezinu ponosu i njegovim predrasudama. Igra zavođenja zadana je društvenim konvencijama, ali u potki ipak sadrži ono temeljno pitanje koje svi motamo po glavi u procesu zaljubljivanja: „Je li on/ona doista prava osoba za mene?“ Austen mudro vodi svoje protagoniste prema toj spoznaji – i to usprkos stereotipovima o udaji, braku, stjecanju egzistencijalne sigurnosti u društvu koje ženama ne dopušta nasljeđivanje posjeda.

Mi živimo u svijetu u kojem je imperativ sve, pa tako i ljubav, iznova definirati i interpretirati. Stoga su autori predstave kazališta Anton Podbevšek posegnuli za provokativnom koncepcijom Alaina Badioua, francuskog filozofa, koji polazi od Rimbaudovog usklika: „Ljubav treba ponovno izmisliti, to se zna“. Na to ga je potaknula reklama za web-stranicu za upoznavanje, koja je izvrtala poznate citate: „Izaberite ljubav bez slučajnosti! Možete biti zaljubljeni, a da ne izgubite glavu!“ Usto, nude, „ljubavni coaching“, što Badiou komentira: „Znači, imat ćete trenera koji će vas pripremiti da se suočite s tim iskušenjem. Mislim da ta reklamna propaganda odražava sigurnosnu koncepciju 'ljubavi'. To je ljubav kao osiguranje od svih rizika: dobit ćete ljubav, ali tako ćete dobro proračunati svoju nagodbu, tako ćete dobro unaprijed izvršiti selekciju svog partnera tipkajući po internetu… Dakako, uvjeren sam da ljubav, kao kolektivna sklonost, kao nešto što – gotovo svi se slažu – daje životu intenzitet i smisao, ne može biti taj dar postojanju ako je rizik u potpunosti odsutan. To mi izgleda kao propaganda rata 'bez mrtvih' koju je u jednom trenutku provodila američka vojska… Rat 'bez mrtvih', ljubav 'bez rizika', nema slučaja, nema susreta, u svemu tome vidim prvu prijetnju ljubavi…“ Badiou tvrdi da moramo pronaći novi ljubavi diskurs u kojem će postojati duboko iskustvo Drugog, iz kojeg će se tkati ljubav, iz kojeg ćemo promišljati o sceni za Dvoje. Dakle, moramo se odreći sigurnosti i ugode te iznova izumiti rizik i avanturu.

Jane Austin sjajno kreira takvu scenu za Dvoje, ali su likovi u situaciji dvostrukog nesporazuma: Darcy je bahat, a Elizabeth ponosna. U tom svjetlu promatraju jedno drugo. Stoga je početna antipatija zapravo već bila njihov izbor.

Produkcija Anton Podbevšek Teater u suradnji s Cankarevim domom, Ljubljana

Nastupaju: Maruša Majer, Joseph Nzobandora – Jose, Mateja Rebolj, Pavle Ravnohrib, Petra Govc, Janez Hočevar – Rifle, Sabina Kogovšek, Ula Furlan, Voranc Boh, Jana Menger, Jure Longyka, Saša Pavlin Stošić, Akira Hasegawa, Nadiya Bychkova, Miha Vodičar, Mojca Zlobko Vajgl, Leticia Slapnik Yebuah

Koncept i režija: Matjaž Berger
Dramatizacija: Eva Mahkovic
Prijevod romana: Majda Stanovnik Blinc
Scenografija: Marko Japelj
Glazba: Peter Penko

Kostimografija: Alan Hranitelj
Koreografija glumaca: Jana Menger
Oblikovanje svjetla: Jernej Guštin, Simon Žižek

Oblikovanje zvuka: Uroš Bon
Oblikovanje videa: Gašper Brezovar
Upravljanje rasvjetom: Srečko Malovič
Oblikovanje tiskanica: Gašper Brezovar
Učenje znakovnog jezika: Mojca Korenjak
Rekviziter: Matej Korbar
Maska: Mateja Bajda
Garderoba: Nataša Recer
Inspicijenti: Andrej Berger, Mitja Sočič
Vođa projekta: Andrej Berger

Cijena ulaznice: 50 kuna

rezervacije ulaznice: 01 4847 856 ili eurokaz.pr@gmail.com


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.